latinica  ћирилица
23/03/2015 |  21:03 | Аутор: РТРС

Давидовићу одузета концесија за експлоатацију зеолита код Челинца (ВИДЕО)

На адресу Стојана Давидовића и његове фирме “Стив Инвест” стигла је одбијеница Владе Српске на његову самоиницијативну понуду за додјелу концесије за истраживање и експлоатацију туфа и зеолита на микролокацији Новаковићи код Челинца. Образложење Владе је да је то незаконито истраживање и експлоатација овог минерала, чиме су прекршена чак три надлежна закона.

Влада је ван снаге ставила и своје рјешење од прије пет година којим је утврђен јавни интерес за додјелу концесије за истраживање и експлоатацију зеолита. Због ових одлука одахнули су власници земљишта који тврде да их је Стојан Давидовић преварио. 

Иако конкурс за додјелу концесије за експлоатацију није расписан шушкало се да је управо Давидовић који је 2010. добио концесију за истраживање имао предност у односу на остале заинтересоване за комад земље богат драгоцјеним минералом-зеолитом. И показало се да је ријеч само о шушкању. На одлуку Владе Давидовић је кратко одговорио: “Немам намјеру да се жалим на одлуку Владе. Изгубио сам већ пет година”.

Образложење овакве одлуке стиже из ресорног министарства. Давидовић је, кажу, прекршио три закона: о концесијама, рударству и геолошким истраживањима и то тако што је незаконито експлоатисао минерал на овом локалитету. Због тога је вођен и спор.

Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске истиче да је спор окончан тако што је изузета та количина зеолита коју је Давидовић експлоатисао.

Давидовић каже да 2010. године, када му је додијељена концесија, није био такав закон. Ваљда се, каже Давидовић, закон промијенио, и  Влада је вјероватно у праву.

Због истога је Давидовић био под лупом Окружног тужилаштва у Бањалуци. Истрага је покренута по пријави ЦЈБ-а да је нелегално експлоатисао минерал, продавао га купцима у Српској и Словенији и тако стекао противправну корист од 53. 000 марака.

Обустављена је у октобру прошле године, јер није било доказа да је ријеч о кривичном дјелу, већ о прекршају Закона о рударству. Спроно је и питање земљишта, јер је случај власништва завршио на суду. Власници Дарко Новаковић и његов брат тврде да су преварени.

“Рекао је да ће нам плаћати дио по дио. Исплатио је мање од пола. Договорено је плаћање за 12 дунума, а уствари има 20 дунума. Он је одавде извадио 2.000 тона зеолита”, каже власник земљишта Дарко Новаковић.

Давидовић је тужио Новаковиће. Рочиште је заказано за 26. март, а Новаковићи најављују контратужбу.

Прва истраживања показују да се на микролокацији Новаковићи налази око 500. 000 тона зеолита, који се користи у пољопривреди, сточарству, фармацији, медицини.

Цијена тоне сировог зеолита је од 250 до 300 марака, док тона прерађеног минерала на свјетским берзама износи и до 400 долара. Чини се, довољан мотив за многе да се боре за додјелу ове концесије.