latinica  ћирилица
23/03/2015 |  21:38 | Аутор: РТРС

ИНДИРЕКТНО: Какво је стање у бх. правосуђу?

О раду Суда и Тужилаштва БиХ у емисији "Индиректно" говорили су адвокати Фарук Балијагић, Милан Романић и Срђан Радуљ, замјеник министра правде у Савјету министара БиХ.
Индиректно - Фото: РТРС
ИндиректноФото: РТРС

Говорећи о раду Суда и Тужилаштва БиХ, адвокат Фарук Балијагић је оцијенио трагичним за државу то што Мирсад Кебо као лаик подноси кривичне пријаве против Шефика  Џаферовића.

"То би требало да раде институције као што је СИПА и друге које се баве истрагама."

Срђан Радуљ, замјеник министра правде БиХ рекао је да бројни фактори утичу на рад Суда и Тужилаштва БИХ". Он је изразио чуђење како је тужилац успио петнаест хиљада страница предмета , који се односи на Џаферовића, проучити за тако кратко вријеме и окончати предмет обуставом истраге.

"С друге стране", каже Радуљ, "процес против лица које је пуцало на Амбасаду трајао је скоро годину дана. У оваквим стварима  је пресудна улога главног тужиоца , па чак и шефа његовог кабинета, који контролишу цијели процес и који морају ставити свој параф на сваки спис".

И "случај Зубац" је везан за намјеру неких структура да успоставе пуну контролу над свим институцијама, па и над Сипом.

Адвокат Милан Романић каже да је директор Сипе Горан Зубац жртва освете тужиоца БиХ због случаја Шемсудина Мехмедовића из Тешња.

" То је врло прозирно и Зубац је осуђен само да се у наредном мандату не би могао поново наћи на челу Сипе", закључио је Романић.

Емисију у цјелости можете погледати овдје: