latinica  ћирилица
23/03/2015 |  21:42 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ: Бактерија која убија маслине пријети грожђу и цитрусима

Званични Брисел позвао је данас на апсолутну будност како би се спријечило ширење бактерије која убија маслине у јужној Италији, која је други највећи произвођач маслиновог уља у Европској унији.
Уништене маслине у Француској - Фото: AFP
Уништене маслине у ФранцускојФото: AFP

Европски комесар за здравство и безбједност хране, Витенис Андријукаитис, изјавио је да ће ускоро посјетити Италију како би испитао ефикасност мјера за борбу против те епидемије која је избила још у октобру 2013. године и која сада пријети и виновој лози и цитрусном воћу, преноси агенција Франс прес.

Италија је површину од 241,000 хектара у јужној регији Пуља означила као угрожену овом епидемијом, која узрокује одумирање дрвећа и за коју до сада није пронађен лијек.

"Анализе су показале да је најмање десет одсто од око 11 милиона стабала маслина у подручју града Лечеа у Пуљи заражено овом бактеријом", изјавио је европски комесар, и додао да ЕУ помно прати ситуацију и да тражи сечу обољелих стабала.

Ова епидемија би, како оцјењује Франс прес, могла имати озбиљне економске посљедице, пошто је Италија, одмах послије Шпаније, највећи произвођач маслиновог уља у 28-чланом европском блоку.

Званични Брисел, такође, сматра да је под притиском пољопривредника, Италија преспоро сјекла стабла, због чега се епидемија проширила и стање погоршало.

Како даље преноси Франс прес, специјални комитет ЕУ ће на састанку 26-27. марта размотрити нови приступ овом проблему, док Француска, Шпанија и Португалија захтијевају оштрија правила.

Бактерија xylella fastidiosa, од које маслине вену а лијека нема, угрожава и винограде и цитрусе у Европи, наводи Франс прес.