latinica  ћирилица
24/03/2015 |  08:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Јефтино кинеско оружје уздрмаће тржиште

Напредни оружани системи произведени у Кини, који су преплавили међународно тржиште, изазваће у наредних 10 година нестабилност, што ће отежати САД да војно интервенише у другим земљама без већих губитака, објавио је "Форин полиси".
Кинеска морнарица (архив) - Фото: AP
Кинеска морнарица (архив)Фото: AP

Магазин, у тексту под насловом "Кинеско оружје за масовну потрошњу, наводи да је доказ за "прелазак" Кине са мањег наоружања на напредне оружане системе то што је Пекинг продао беспилотне летјелице Африци и Блиском истоку 2011. године и потписао уговоре за продају три фрегате Алжиру прије три године.

Изненађујуће је што је Турска изабрала кинеске противваздушне и ракетне системе умјесто америчких, руских и понуда из ЕУ, које су услиједиле годину дана касније, истиче "Форин полиси", пренијела је Раша тудеј.

Пекинг је протеклих година покушавао да, великим улагањима у "имитирање" страних оружаних технологија, као и развојним програмима и истраживањима, сопственом производњом задовољи потребе одбране.

Тај приступ се показао ефикасним јер је, како се указује у извјештају независног истраживачког штокхолмског Института за међународни мир, Кина постала трећи извозник оружја - послије САД и Русије.

"Кинески оружани системи су често много јефтинији и иако није боље од руске или америчке алтернативе, ипак је често довољно добро", наводи амерички магазин, додајући да ће такво оружје омогућити земљама са малим буџетима да обезбједе системе, што ће отежати САД да војно интервенишу без већих губитака.

Стручњаци оцјењују да ће јефтино кинеско и индијско оружје највероватније "пореметити свјетско тржиште оружја", што ће довести до смањења наруџбина за америчко, руско и оружје произведено у земљама ЕУ, додаје "Форин полиси".

"Запад мора да буде обазрив у одлукама које се односе на продају оружја, посебно када су у питању силе у успону", закључује амерички магазин.