latinica  ћирилица
24/03/2015 |  08:22 | Аутор: Б92

Београд: Аеродром иде под концесију?

Београдски аеродром "Никола Тесла" могао би да буде продат ове године, а до краја недјеље биће формирана радна група која ће процијенити његову вриједност.

Иста група би требало да буде задужена за одређивање модела комерцијализације ваздушне луке.

"Опција коју смо досад разматрали је концесија. То је један од могућих облика, јер се ми тако не одричемо власништва. Пратимо све показатеље и ситуацију на тржишту", каже Зоран Илић, помоћник министра за ваздушни саобраћај.

Држава је власник 83 одсто акција Аеродрома, остатак акција припада грађанима. Иначе, цијена акција Београдског аеродорма скочила је за чак 105 процената.

"За скок вриједности аеродрома заслужна је Ер Србија и зато је цијена дигнута за 400 до 500 милиона евра. Ако се држава одлучи за концесију или неки други облик партнерства, наш задатак је да цијена буде што виша", каже в.д. директора Аеродрома Саша Влаисављевић.

И док је будућност власништва још неизвјесна, добит Аеродрома је већа од 27 милиона евра. Ове године ће бити уложено 20 милиона евра.

Прошле године је кроз "Теслу" прошло више од 4,5 милиона људи, а у менаџементу очекују да ће их у 2015. бити око пет милиона. Зато се аеродром проширује и добиће четири нова излаза, што ће додатно утицати на тржишну вриједност.

Одговор на питање колико вриједи Аеродром требало би да пружи радна група.

Без узимања у обзир новонасталих околности, прије свега доброг пословања Ер Србије, српска ваздушна лука вриједи између 200 и 210 милиона евра. Незванично, кажу, вриједи много више.