latinica  ћирилица
24/03/2015 |  08:48 | Аутор: Б92

Да ли ће ускоро бити оборена теорија о Великом праску?

Детектовање минијатурних црних рупа у Великом хадронском сударачу могло би да докаже постојање паралелних универзума, али и то да се Велики прасак није десио, кажу научници.
Свемир - Фото: илустрација
СвемирФото: илустрација

Акцелератор честица, који би требало да буде покренут ове недјеље, већ је пронашао Хигсов бозон, а сада научници вјерују да могу створити минијатурне црне рупе које ће потврдити да постоји више паралелних универзума.

Ако добијене црне рупе садрже одређену енергију, то ће доказати контроверзну теорију “дуге гравитације“ која указује да се свемир протеже бесконачно кроз вријеме, што би значило да се Велики прасак никад није десио.

Теорија је покушај да се помире Ајнштајнова општа теорија релативности и квантна механика. Назив потиче од претпоставке да гравитациони ефекти у космосу другачије дјелују у зависности од таласних дужина свјетлости.

Ефекат дуге гравитације не осјећа се толико на "малим" објектима попут Земље, али је значајан и мјерљив у случају великих црних рупа.

“Прорачунали смо енергију на којој очекујемо да детектујемо те мини црне рупе у дуги гравитације. Ако се то деси, знаћемо да су и теорија о дуги гравитације и постојању више димензија свемира тачне“, каже др Мир Фајзал из ЦЕРН-а за Phys.org.

Друго покретање акцелератора заказано је за ову сриједу први пут од како је 27 километара дугачка “машина“ угашена крајем 2013. због унапређења система.

Он ће сударити протоне при готово двоструко већим енергијама од оних које су биле кориштене за откривање Хигсовог бозона.

Ролф Хојер, генерални директор ЦЕРН-а, каже да би укључивање унапређеног сударача могло да уведе физику у “нову еру“ и расвијетли појмове попут тамне материје, тамне енергије и суперсиметрије.

“Желим да будем свједок свјетлости која први пут обасјава мрак свемира. Ако се то деси, онда је природа била добра према мени“, каже Хојер.