latinica  ћирилица
24/03/2015 |  09:21 | Аутор: Агенције

Хрватске фирме преузимају словеначку прехрамбену индустрију

Словеначка прехрамбена индустрија, која је у бившој заједничкој држави била најпрепознатљивија по маркама "Дрога", "Колинска", "Раденска", "Фруктал, "Алпско млијеко" и малопродајном ланцу Меркатор, више није у словеначким рукама.

За најуспешније при преузимањима су се показали Хрвати, пренио је данас регионални портал Сеебиз извјештај љубљанске телевизије.У словеначкој јавности највише је одјекнуло прошлогодишње преузимање Меркатора од Агрокора, а продаја Дроге Колинске Атлантик Групи 2010. године био је, како се наводи, заправо почетак краја.

У међувремену је усљедила куповина Љјубљанских мљекаре од Дуката, који је у власништву француског Лакталиса, а спрема се преузимање љубљанског Жита, кога треба да купи Подравка из Копривнице.

Примјер успјешног преузимања је Дрога Колинска, чији власник Атлантик Група постиже врло добре резултате. Како власништво Агрокора утиче на пословање Меркатора још није познато, будући да је од преузимања прошло мало времена, а Агрокор је код објављивања финансијских резултата доста затворено друштво.

Подравка, која ће да преузме Жито, имала је у посљедњих годину дана повољне пословне резултате због распродаје неких капиталних улагања, али њено садашње пословање је далеко од идеалног.

Сва три предузећа, Атлантик Група, Агрокор и Подравка дијеле заједничку карактеристику да немају проблема с финансирањем својих пословних планова.

На питање откуд им новац, РТВ Словеније закључује да је "Хрватска консолидовала свој банкарски сектор прије шест година, њен други пензиони стуб располаже с милијарду евра капитала, а менаџери у три поменута предузећа уживају повјерење међународних финансијских кругова" и додаје да је то "нешто што Словенији очито недостаје".