latinica  ћирилица
24/03/2015 |  09:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Кина-Индија: Договор о миру на граници

Кина и Индија постигле су сагласност да одрже мир дуж границе у области Хималаја, док раде на рјешавању дугогодишњег пограничног спора, саопштило је кинеско Министарство иностраних послова послије разговора у Њу Делхију.

Разговори званичника двије земље усмјерени су на рјешавању спора око границе која раздваја двије највеће азијске нације и дио је напора у унапређењу односа Пекинга и Њу Делхија, уочи посјете Кини индијског премијера Нарендра Модија.

- Обје стране се придржавају одговарајућег управљања, контроле спора и заједничког одржавања мира и спокоја у пограничном региону прије рјешавања граничног питања, навело је кинеско Министарство иностраних послова у саопштењу послије разговора двије делегације у пријестоници Индије, пренијела је агенција Ројтерс.

Разговори који су јуче вођени у Њу Делхију су први од како је Моди ступио на дужност у Индији који жели да ријеши спор који је врло брзо "помутио" трговинске везе и било какав напредак би бацио "позитивно свјетло" уочи његове посјете Пекингу, у мају.

Ројтерс наводи да не постоји једноставно рјешење за тај гранични спор који, углавном, потиче из британске колонијалне ере везано за Тибет.