latinica  ћирилица
24/03/2015 |  09:31 | Аутор: СРНА

МУП РС: Опрез при спаљивању корова

Министарство унутрашњих послова Републике Српске позива грађане да спаљивање корова и другог горивог материјала, приликом уређења имања, обављају само за вријеме повољних временских услова и на површинама које могу контролисати.
Пожар - Фото: илустрација
ПожарФото: илустрација

Позивају се грађани да након спаљивања угасе остатке несагорене материје, како би се спријечило њихово разношење вјетром и појава неконтролисаног горења и пожара.

"Неконтролисано спаљивање корова и остављање неугашене ватре без надзора при уређењу пољопривредних имања чести су узроци пожара. С обзиром да у наредном периоду предстоји прољећно крчење и уређење пољопривредног земљишта, посебну опасност представља неконтролисано спаљивање горивог материјала у близини шумских комплекса и засада", упозоравају из МУП-а.

У саопштењу МУП-а наводи се да се у већини случајева ватра пренесе на шумске комплексе, проузрокујући велику материјалну штету.

У случају неконтролисаног ширења ватре потребно је одмах о томе обавијестити ватрогасце на број 123, полицију на број 122 или Центар за обавјештавање на број 112.

Грађани, пољопривредници и шумски радници позивају се да се придржавају законских одредаба, да не пале ватру на недозвољеним мјестима, не остављају упаљену ватру без надзора и не уништавају природу, јер мала непажња може имати велике посљедице.

МУП Републике Српске ће у оквиру својих овлаштења предузимати законом прописане мјере против лица која су изазвала пожар и тиме угрозили животе и здравље људи и причинили материјалну штету.