latinica  ћирилица
24/03/2015 |  09:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Картер: Подаци нису украдени из тајних владиних досијеа

Имена, фотографије и адресе 100 америчких војника које је на Интернету објавила група која себе назива Хакерска дивизија Исламске државе, нису украдени из тајних владиних досијеа, изјавио је министар одбране САД Ештон Картер.
Ештон Картер - Фото: AP
Ештон КартерФото: AP

"Информације које је поставила Исламска држава преузете су са друштвених вебсајтова који су јавно доступни. Оне нису украдене са неког сајта Министарства одбране или било које тајне базе података ", рекао је Картер у Камп Дејвиду. Картер је истакао да Пентагон овај случај схвата озбиљно, пренијела је агенција АП, додајући да су други званичници казали да је Федерални истражни биро покренуо истрагу.

Пентагон је раније саопштио да обавјештава војнике да су њихова имена и адресе објављене на Интернету. Америчка морнарица је апеловала на своје припаднике да буду на опрезу након што је џихадистичка организација објавила имена и адресе војника и позвала присталице да их убију.

Група која себе назива Хакерска дивизија Исламске државе објавила је информације о припадницима ваздухопловства, војске и морнарице. Међу тим информацијама су и њихове фотографије и чинови. Та хакерска група тврди да је информације преузела са владиних сервера, из њених база података и мејлова.

"Пошто имамо огромну количину података са различитих сервера и из база података, одлучили смо да објавимо 100 адреса да би наша браћа која бораве у Америци могла да се обрачунају са вама", поручила је Хакерска дивизија Исламске државе. "Сада смо вам олакшали посао тако што смо вам дали адресе, све што треба да урадите је да направите посљедњи корак, па шта чекате?", навела је у поруци та хакерска група.

Самопроглашени хакери су рекли да се 100 војника чија су имена објављена борило против Исламске државе у Ираку, Сирији и Јемену.