latinica  ћирилица
24/03/2015 |  10:37 | Аутор: СРНА

Израел: Нисмо прислушкивали САД

Израел је демантовао медијске наводе о томе да је шпијунирао разговоре између Ирана и САД о иранском нуклеарном програму.
Прислушкивање - Фото: илустрација
ПрислушкивањеФото: илустрација

Високи израелски званичник рекао је Би-Би-Сију да су наводи листа "Вол стрит џурнал" потпуно нетачни.

Лист је писао да је Израел желио детаље о разговорима како би могао да поткријепи своје ставове против споразума са Исламском Републиком.

Раније овог мјесеца, израелски премијер Бењамин Нетањаху рекао је у америчком Конгресу да би договор са Техераном могао да отвори Ирану пут према атомској бомби.

САД, Велика Британија, Француска, Њемачка, Русија и Кина желе да постигну договор са Ираном о ограничавању нуклеарних амбиција Ирана земље у замјену за ублажавање санкција.

Према писању "Вол стрит џурнала", Израел је почео да шпијунира ове разговоре прошле године и дошао је до информација кроз повјерљиве састанке са америчким званичницима и дипломатским контактима широм Европе.

Бијела кућа је сазнала за ову операцију када су америчке службе пресреле поруке међу израелским званичницима у којима се говори о стварима са састанака вођеним иза затворених врата.

Високи званичник из Нетањахуове канцеларије изјавио је да држава Израел "не врши шпијунирање против САД или осталих израелских савезника".

"Ове лажне оптужбе очигледно имају за циљ поткопавање снажних веза између САД и Израела, као и нашег безбједносног и обавјештајног односа", рекао је неименовани извор.

Новински извјештај објављен је у вријеме када влада напетост у односима између Бијеле куће и Нетањахуове владе.