latinica  ћирилица
24/03/2015 |  10:45 | Аутор: Глас Српске

САД уцјењују Нијемце због Сноудена

Влада САД запријетила је Нијемцима да ће престати да им даје информације о најопаснијим терористима и њиховим активностима ако у Берлин позову одбјеглог америчког обавјештајца Едварда Сноудена.
Едвард Сноуден - Фото: ТАНЈУГ
Едвард СноуденФото: ТАНЈУГ

Објављено је то на порталу "Интерцепт" чији је власник и оснивач Глен Гринвалд, Сноуденов блиски сарадник и пријатељ. Ако Нјемачкој буду ускраћене такве информације, многи животи би били угрожени.

Гринвалд тврди да је ову информацију добио директно од њемачког вицеканцелара и министра привреде Зигмара Габријела. У документу који има 27 страна њемачка влада је упозорила да би то нанијело велику штету и трајно оптеретило односе са САД. Сноуден је у Америци оптужен за шпијунажу и крађу најповјерљивијих државних тајни.

Из америчких кругова ова информација је већ одбачена као нетачна, пише дневник "Велт" као први њемачки медиј који је уопште пренио тврдње Сноуденовог сарадника о уцјени која је стигла са друге стране Атлантика.

Америчка страна је исте тврдње још раније демантовала у америчком "Хилу".

- Односи наше и њемачке тајне службе већ су спасли многе животе јер су на вријеме спријечени терористички напади - рекао је неименовани представник америчке владе, а сарадња ће бити настављена и у будућности.

Гринвалд се са Габријелом срео прошле седмице у њемачком граду Хомбургу, у покрајини Сарланд, на церемонији на којој је вицеканцелар новинару предао награду "Зибенфајфер".

На том скупу амерички новинар је критиковао њемачко оклијевање да Сноудену додијеле политички азил. У свом говору Габријел је подвукао да би, према тренутно важећим законима, Нјемачка била обавезна да Сноудена испоручи Америци ако ступи на њено тло.

Гринвалд тврди да се са Габријелом састао по завршетку свечаности додјеле награде и да му је Нијемац рекао да је америчка влада агресивно пријетила Нјемачкој да ће јој ускратити неопходне обавјештајне податке.

То би било изведено по сљедећем сценарију, описао је Гринвалд: Ако Американци остваре своју пријетњу, отворила би се могућност да становништво Нјемачке буде изложено терористичким акцијама о којима су преко Атлантика већ унапријед постојале информације.

Дневник "Велт" је пренио и деманти СПД, партије на чијем је челу Зигмар Габријел, о току разговора Габријела и Гринвалда. Још у мају 2014. године њемачка влада је искључила могућност да Сноуден дође у Берлин и да изјаву пред парламентарном комисијом Бундестага која се бави случајем прислушкивања од америчке НСА које је, између осталих, укључило и канцелара Ангелу Меркел.