latinica  ћирилица
24/03/2015 |  10:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија: Суђење жандармима одложено за 20. април

Почетак суђења осморици жандарма који се терете за пребијање Андреја Вучића и Предрага Малог, као и двојице војних полицајаца који су били са њима, на дан одржавања Параде поноса у Београду прошле године, одложен је данас у Вишим суду у Београду за 20. април.
Напад на Андреја Вучића (Фото: YouTube/N1) - Фото: Screenshot/YouTube
Напад на Андреја Вучића (Фото: YouTube/N1)Фото: Screenshot/YouTube

Суђење није могло да почне данас, јер нису сви оптужени примили оптужни приједлог, тако да је из процесних разлога морало да буде одложено.

Заказаног датума - 20. априла планирано је саслушање оптужених, а 30. априла оштећених односно брата премијера Александра Вучића и брата градоначелника Београда Синише Малог и припадника Војне полиције.

Један од оптужених Раде Матић обавијестио је суд телеграмом да је болестан и није дошао на данашње суђење.
Велики број новинара и телевизијских екипа био је заинтересован да прати овај процес.

Више тужилаштво у Београду терети ове припаднике Жандармерије да су као саучесници извршили кривицно дјело напад на војно лице у вршењу војне службе у стицају са кривичним дјелом злостављање и мучење.

Командант вода Жандарма терети се и за кривично дјело злоупотреба службеног положаја, у вези са њиховим учешћем у догађајима на дан одржавања Параде поноса.

На оптуженичкој клупи су Предраг Митровић, Славко Стојановић, Драган Савић, Далибор Дјордевић, Златко Гигић, Бобан Лекић, Митар Милосављевић и Раде Матић.

Прво основно јавно тужилаштво одбацило је почетком фебруара кривичне пријаве против двојице војних полицајаца које је поднио заштитник градана Саша Јанковић.

Тај инцидент догодио се 28. септембра прошле године на углу улица Светозара Марковића и Бирчанинове, непосредно пред одржавање Параде поноса у Београду, када је у центру града било значајно присуство полиције, из безбједносних разлога.

О инциденту постоји и видео запис који су објавиле готово све телевизије.

Припадници Жандармерије су тукли Андреја Вучића, брата премијера Александра Вучића, Предрага Малог, брата градоначелника Београда Синише Малог и двојицу припадника "Кобри" који су били са њима.