latinica  ћирилица
24/03/2015 |  11:30 | Аутор: СРНА

Пилула за праведнији свијет?!

Амерички стручњаци са универзитета Беркли пронашли су лијек који би могао да утиче на праведнију расподјелу богатстава?!

Научници су идентификовали лијек који мијења неурохемијску равнотежу у префронталном кортексу мозга и подстиче спремност људи да се ангажују у "просоцијаном понашању".

"Студија показује да истраживање кључних питања о људској природи може да доведе до важних увида у дијагностификовање и лијечење друштвене дисфункционалности", наводи професор Минг Хсу.

Он вјерује да ће лијекови који дјелују на друштвене функције једнога дана бити кориштени и за лијечење душевних болести и стања попут шизофреније или зависности.

Актери студије добили су двије врсте пилула - лажне пилуле са плацебом и праве са толкапоном, лијеком који у префронталном кортексу продужава дјеловање допамина, хемикалије која се повезује са осјећајем награде и мотивације.

Након конзумирања пилуле, актери су играли једноставну економску игру у којој су дијелили новац са анонимном особом.

Они који су примили толкапон, новац су са странцем дијелили на равноправнији начин од оних који су примили плацебо.

"Наша студија показује да је осјећај праведности код људи могуће подстаћи лијеком, који утиче на неке дијелове мозга" - закључује професор Хсу, а преносе научни портали.