latinica  ћирилица
24/03/2015 |  11:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Меркел упозорила Хрватску

Њемачка канцеларка Ангела Меркел упозорила је да фирма ћерка Дојче телекома, Хрватски телеком, има проблем јер хрватска држава гради паралелну телекомуникациону мрежу.

Тако се ХТ на одређен начин ограничава у пословању.

Обједињавање и изградња информатичке инфраструктуре којом управљања државна фирма Одашиљачи и везе, чиме се угрожава фактички монопол Хрватског телекома, била је кључна примједба њемачке канцеларке изнијета у њеном прошлонедјељном разговору са хрватском предсједницом Колиндом Грабар-Китаровић, пренио је данас ријечки Нови лист, позивајући се на дипломатске изворе.

Лист сазнаје да је њемачка страна нагласила заинтересованост своје привреде за јачи ангажман у Хрватској, посебно у подручју информатичке технологије и широкопојасног интернета.

Уз истицање нужности побољшања правне сигурности и транспарентности, канцеларка је упозорила на проблем који у Хрватској има фирма кћер Дојче телекома, ХТ, због тога што држава гради паралелну телекомуникациону мрежу.

Циљ владине акције је да изгради мрежу која ће у сваком дијелу Хрватске бити једнако квалитетна кад је у питању приступ брзом интернету. То значи улазак конкуренције на тржиште које је до тада држао ХТ, који своју мрежу изнајмљује осталим оператерима.

Грабар-Китаровић је по повратку у Хрватску открила у интервју за Медиа сервис да јој је канцеларка Меркел "споменула конкретне случајеве у којима се фирме које су у њемачком власништву сусрећу у Хрватској, кад је ријеч о порезима који се намећу преко ноћи или измјенама правила или бирократским препрекама".

Лист наводи да је, на питање упућено канцеларији предсједнице републике да ли је тачно да је главна примједба њемачке канцеларке била усмјерена на градњу државне информатичке инфраструктуре и стварање конкуренције ХТ-у, њен потпарол избјегао одговор.