latinica  ћирилица
24/03/2015 |  11:38 | Аутор: СРНА

Вучић: Београд нема други пут осим европског

Премијер Србије Александар Вучић рекао је данас у Бечу да Србија у региону нуди најбоље услове инвеститорима, те оцијенио да Београд нити тражи, нити има други пут, осим европског.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Отварајући Пословни форум "Србија у Бечу 2015" у Привредној комори Аустрије, Вучић је рекао да је јасно куда иде Србија када се узме у обзир да има 17 милијарди евра трговинске размјене са ЕУ, што је скоро 63 одсто укупне размјене.

Он је навео да је Србија данас политички и економски стабилна земља, упрској економској кризи, да је стуб стабилности у цијелом региону и да поштује све своје сусједе са којима је, прије 20 и 25 година, неријетко била у ратном сукобу.

Вучић је истакао да Србија данас жели да проведе дубоке и истинске реформе, у којима види спас за будућност земље, гледајући далеко испред себе, а не краткорочно, пренијели су београдски медији.

- У те реформе смо кренули, јер желимо да као здрава и успешна земља будемо део ЕУ. Не желимо да будемо ни близу најсиромашније земље ЕУ када будемо примљени, поручио је Вучић.

Он је напоменуо да је у прва три мјесеца драматично смањен фискални дефицит и додао да очекује да ће у овој години Србија, упркос неким другачијим процјенама, имати позитиван раст, а идуће и 2017. раст од два одсто уз дефицит који неће прелазити 1,5 одсто, чиме би била најбоља у региону.

- За то нам је потребна политичка стабилност коју смо успевали да одржимо, и још више страних инвестиција, навео је Вучић.

Он је истакао да Влада Србије ради на прављењу амбијента повољног за привлачење инвеститора, без којих нема довољно сопственог капитала да направи позитиван раст.

- Тешко могу да замислим да неко други у окружењу може да понуди тако добре услове. Ми нисмо чланица ЕУ тако да имамо веће могућности за подстицање инвестиција, рекао је Вучић.

Он каже да од Аустрије очекује даљу подршку Србији на путу у ЕУ, као и још значајније присуство.

- Ми не тражимо милостињу, већ хоћемо да се такмичимо са свима, да имамо боље услове од других да можете више пара да зарадите и остварите више профита, навео је Вучић.

Говорећи о бројној српској дијаспори у Аустрији, Вучић је рекао да је љубав према Аустрији видљива на сваком кораку у Бечу и другим дијеловима ове земље.

Пословни форум "Србија у Бечу 2015" окупио је најжначајније представнике привреде двије земље.