latinica  ћирилица
24/03/2015 |  11:49 | Аутор: Агенције

Срушио се путнички авион на југу Француске, нема преживјелих (ВИДЕО)

Авион Ербас А 320 њемачке компаније Џерман вингс/Луфтханса срушио се на југу Француске у региону Барселонет, а како је изјавио предсједник Француске Франсоа Оланд не очекује се да има преживјелих.

Да нема преживјелих у несрећи потврдио је и министар саобраћаја Француске Ален Видали. "Позив за пружање помоћи снимљен је у 10.47 сати. На основу тог сигнала је утврђено да се авион налазио на висини од 5.000 стопа у ненормалној ситрауцији", рекао је Видали и додао да је авион убрзо пао, преноси Фигаро.

Француски посланик Кристоф Кастане, који је са министром унутрашњих послова надлијетао зону у француским Алпима у којој се данас срушио авион, а тренутно се налази у кризном штабу, изјавио је да је пронађена једна од црних кутија тог авиона.
 

Кастане, посланик из региона Алп-де-От-Прованс, описао је раније данас на Твитеру призор који је видио из авиона којим је са министром надлијетао мјесто несреће као "стравичан".

Њемачки званичници су рекли да за сада нема назнака да се радило о тероризму.

На конференцији за новинаре компаније Џерманвингс речено је да се вјерује да је на лету било 67 Нијемаца, али да ће се бројке можда мијењати. На конференцији је речено и да су међу 144 путника биле и двије бебе. Вјерује се да је на лету било и 16 ученика и двије учитељице.

Према њиховим информацијама авион је доживио стрмо понирање које је трајало осам минута. Контакт с контролом лета изгубио је на 1.800 метара надморске висине. Ради се о авиону који је у Луфтханси од 1991., а техничари су га провјеравали у понедјељак. Пилот који је управљао авионом у компанији је већ 10 година.

На Твитеру се појавила и прва фотографија мјеста несреће и доласка спасилачких служби на лице мјеста.

У авиону је било 144 путника и шест чланова посаде, а како јављају свјетски медији у близини једног села већ су пронађени први остаци авиона.

Авион је летио из Барселоне у Диселдорф, а срушио се у француским Алпима између општина Дињ и Барселонет, 100 километара сјеверно од Нице.

"Спутњик" јавља да се на лице места упутило 240 ватрогасаца и 210 полицајаца. Медији преносе да су временски услови били повољни.

Француски медији преносе и да је ово прва несрећа авиона на територији Француске у посљедњих 15 година. Претходно је у јулу 2000. године пао у области недалеко од Роасија. Ово је и први пут да је пао авион компаније Џерман вингс.

Авион понирао осам минута

Њемачка компанија "Џерманвингс" саопштила је данас да је њен авион типа "ербас А320" почео да понире минут након што је достигао уобичајену висину лета и да је губио висину у наредних осам минута, прије пада на Алпима, на југу Француске.
"Контакт авиона са француским радаром и француском контролом лета окончан је у 10.53 часова, на висини од око 1.800 метара. Авион је потом пао", изјавио је на конференцији за новинаре директор компаније Томас Винкелман.

Он је додао да је рутинска техничка провјера авиона извршена јуче.

Портпарол компаније "Џерманвингс", која послује у саставу "Луфтханзе", рекао је да би било прерано да се приземе сви авиони овог превозника и да ће се њихови нормални летови наставити.

Информације о националности жртава биће овбјављене тек када не буде никакве сумње у њихов идентитет и након што буду обавијештене њихове породице, рекао је овај званичник.

Спасиоци у близини мјеста гдје је пао њемачки авион

Он је додао да је компанија примила контрадикторне информације о томе да ли је пилот објавио узбуну током лета. Раније је саопштено да се то догодило, али је француска контрола лета објавила да пилоти нису пријавили ванредну ситуацију прије пада.

Портпарол њемачке компаније рекао је да у овом тренутку није познато зашто су пилоти иницирали осмоминунто понирање.

Овај званичник рекао да је да нема "нерегуларних аспеката" у вези са овим авионом.

"Веома је важно да се не бавимо спекулацијама. Треба да разјаснимо ово што је прије могуће", рекао је портпарол "Џерманвингса".

Родбина настрадалих у посебној сали диселдорфског аеродрома

На аеродрому у Диселдорфу, гдје је авион "Џерманвингса" који се срушио на југу Француске требало да слетји, родбина настрадалих путника смјештена је у једну салу, ван очију јавности, јављају њемачки медији, који наводе да је у аеродромским просторијама уобичајена атмосфера.

Аеродром у Дизелдорфу (фото: АП)

Испред шалтера "Џерманвингса" готово и да нема оних који чекају, преносе медији, наводећи да су у помоћ позвани психолози и да је аеродром инсталирао телефонски број гдје се породице могу распитати о настрадалим.

Њемачка Савезна служба за контролу лета послала је одмах свој тим на мјесто несреће на југу Француске. Авио-компанија Ер Берлин најавила је да ће она и даље летјети својим авионима типа Ербас А320, какав је био и авион који се срушио.

Меркелова у шоку због авионске несреће

Њемачка канцеларка Ангела Меркел у шоку је због авионске несреће која се догодила у јужној Француској, саопштио је њен портпарол Штефан Зајберт. Канцеларка је отказала све састанке данас како би могла даље да прати ситуацију. Најавила је да ће сутра посјетити мјесто несреће. Рекла је и да се договорила са Француском и Шпанијом да три земље помогну једна другој у утврђивању узрока пада авиона.

Ангела Меркел

Замјеник шпанског премијера изјави је да се верује да је у авиону било и 45 шпанских држављана.

Француски предсједник Франсоа Оланд је на кратко разговарао са Меркеловом, пренијеле су агенције и изјавио саучешће, а Спутњик је пренео да би Оланд, Меркелова и шпански краљ Фелипе шести током дана могли да се састану.

Меркелова је, како преноси АФП, телефоном разговарала и са шпанским премијером Маријаном Рахојем. Саучешће породицама настарадалих преко Твитера је објавио и шеф њемачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер, док је Министарство спољних послова формирало штаб за све којима су потребне информације.

Рахој: Помоћ породицама погинулих; краљ скратио посјету Паризу

Шпански премијер Маријано Рахој изјавио је, поводом авионске несреће у Француској у којој је погинуло и 45 шпанских држављана, да је ријеч о страшној несрећи и да ће влада учинити све да помогне породицама погинулих.

Шпански краљ Фелипе шести који се налази у посјети Француској разговарао је већ у Јелисејској палати са француским предсједником Франсоа Оландом.

Он је после састанка изјавио да нема назнака да је неко можда преживео несрећу. Шпански краљ, који је тек неколико сати у посјети Француској, одлучио је да скрати посјету због несреће.

Штампа: Узрок несреће можда губитак притиска у кабини

Њемачка штампа данас, из дискусија пилота на интернету, преноси спекулације да би узрок несреће авиона "Џерманвингса" у јужној Француској, могао бити губитак притиска у кабини, због чега је, можда, посада изгубила свијест.

Медији указују да посада авиона, како изгледа, није информисала контролу лета о започетом спуштању авиона са висине од 12.000 метара и није послала сигнал за помоћ.

Осим тога, како се примјећује, ова несрећа у којој је погинуло 144 путника и шест чланова посаде, подсјећа на догађај из новембра прошле године на лету Билбао-Минхен, који се скоро катастрофално завршио.

Тада је, наиме, на авиону А321 дошло до смрзавања сензора који су зато слали погрешне податке о авиону, па је компјутер аутоматског пилота покренуо стрмо спуштање авиона.

Само захваљујући дугогодишњем искуству пилота спријечена је катастрофа, пошто је он, једноставно, искључио компјутер и тако поново преузео контролу над авионом, подсјећа штампа.

Експерт за питање лета Хајнрих Гросбонгарт указао је на то да се о узроцима ништа не зна.
"О узроцима пада се још баш ништа не зна. У овом моменту нема ни полазне тачке за спекулације. Сада се мора чекати...", рекао је он и додао да то што је "Џерманвингс" јефтина компанија не значи ништа у овом случају, јер "јефтино, ни у ком случају не значи несигурно".

"Необично је да је при добром времену пао авион као што је био А320 и у тој фази лета дошло до пада", рекао је он, нагласивши да је "Луфтханза" безбједна компанија у међународном поређењу и да то исто важи и за њену "кћерку фирму".

Он је рекао да је авион пао у најсигурнијој фази лета, што се дешава ријетко, преносе медији.

Међу жртвама и оперски пјевач Олег Бријак

Међу жртвама данашње авионске несреће је и оперски пјевач из Диселдорфа Олег Бријак, саопштено је из Опере у Диселдорфу.

Бријак /54/, бас-баритон, рођен је у Казахстану. Авионом њемачке компаније "Џермангингс" враћао се из Барселоне гдје је тумачио лике Албериха у опери Рихарда Вагнера "Зигфрид", прецизира се у саопштењу.

Изгубили смо великог извођача и дивну особу... Запрепаштени смо", ријечи су његових колега.