latinica  ћирилица
24/03/2015 |  12:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Могерини на Куби о нормализацији односа

Шефица Европске уније Федерика Могерини допутовала је у посјету Куби на разговоре усмјерене на нормализацију односа између Европске уније и тог комунистичког острва.
Федерика Могерини - Фото: Beta/AP
Федерика МогериниФото: Beta/AP

Могерини, која је у понедјељак увече стигла у дводневну посјету Хавани, састала са министром спољних послова Кубе Бруном Родригесом и том приликом изјавила да је "Куба у интересантној фази" и да "Европска унија има огроман интерес да унаприједи међусобне односе".

Био је то сусрет на највишем нивоу у историји ЕУ и Кубе, наводи Дојче веле.

Посјета долази у тренутку отопљавања односа између Кубе и Запада, кроз низ сусрета званичника Хаване и Вашингтона протеклих мјесеци, навео је АФП.

Осим сусрета са Родригесом, Могерини треба да се састане са другим кубанским званичницима, укључујући надбискупа Хаване, и представницима цивилног друштва.

Састанак са предсједником Раулом Кастром није најављен.

Независно, руски шеф дипломатије Сергеј Лавров требало би данас да посјети Хавану, навела је француска агенција.

Посета Могерини "долази у кључном тренутку" за преговоре двије стране, речено је из њене канцеларије уочи доласка.

ЕУ и Куба одржали су трећу рунду разговора почетком марта усмјерену на осјетљива питања људских права и финализацију споразума "о политичком дијалогу и сарадњи".

Кубанска опозиција, међутим, страхује да би нова политика могла једноставно да прође поред кубанског народа.

"Ако је отварање Кубе заиста у интересу Европске уније, онда би она морала да се заложи за дијалог између власти и опозиције", рекао је Карлос Паја, представник опозиционе партије Хришћански слободарски покрет, брат покојног Освалда Паје, оснивача партије.

Куба је 2003. била скоро примљена у "Котонски споразум", који је Брисел склопио са 77 афричких земаља, као и са земљама карипског и пацифичког простора, а којим се обезбјеђују олакшице за извоз робе на европско тржиште.

ЕУ је, међутим, суспендовала даље преговоре након што је Куба погубила тројицу дисидената, а више од 70 оштрих критичара режима ставила иза решетака.

Као сљедећу реакцију, ЕУ је укинула дипломатске односе на највишем нивоу и успоставила односе са противницима режима.

Након што је Куба ослободила дио дисидената, ЕУ је ублажила санкције, да би их 2008. потпуно укинула.

Од тада је ЕУ према, подацима Министарства спољних послова Њемачке, уплатила Куби око 90 милиона евра развојне помоћи, а многе државе чланице склопиле су билатералне уговоре с Кубом.