latinica  ћирилица
24/03/2015 |  12:54 | Аутор: Ројтерс

Џихадисти регрутовали 400 дјеце у Сирији

Џихадисти Исламске државе регрутовали су најмање 400 малољетне дјеце у Сирији у протекла три мјесеца и такозвану "младунчад калифата" подвргавају војној обуци и тврдокорној индоктринацији, саопштила је данас Сиријска опсерваторија за људска права.

"Они (џихадисти) користе дјецу, јер је лако да им исперу мозак. Могу од такве дјеце да створе шта желе тако што их спречавају да иду у школу и шаљу у школу ИД", рекао је челник Обсеваторије Рами Абдул Рахман, пренијела је агенција Ројтерс.

Обсерваторија наводи да су та дјеца млађа од 18 година и да су регрутована у близини школа, џамија и на јавним мјестима гдје ИД убија и брутално кажњава локално становништво.

Истовремено, џихадисти охрабрују родитеље да пошаљу дјецу у њихове кампове за обуку или их регрутују без сагласности родитеља, често мамећи дјецу новцем.

У тим камповима дјеца уче да пуцају бојевом муницијом, да се боре у ватреним окршајима, да возе..., пренијела је агенција Ројтерс.

Џихадисти такође користе дјецу као доушнике или стражаре при њихових камповима.

Обсеваторија наводи да џихадисти пружају добродошлицу у својим редовима и дјеци са урођеним манама, наводи британска агенција.