latinica  ћирилица
24/03/2015 |  13:01 | Аутор: РТРС

Мођи ослобођен оптужби за аферу Калчополи

Италијански суд ослободио је бившег шефа Јувентуса Лућана Мођија суд је ослободио затворске казне након што му је одобрена жалба везана за аферу Калчополи, која је тресла италијански фудбал 2006. године.

Мођи је осуђен на двије године и четири мјесеца затвора за преваре и завјере, али се одлучио жалити највишем суду у Италији, који га је ослободио оптужбе преваре, док је му је друга казна истекла, преноси портал goal.com.

Подсјећамо, Калчополи скандал потресао је италијански фудбал у љето 2006. због чега су Јувентусу одузета два наслова првака те је избачен у другу лигу. Мођија се сматрало главном особом одговорном за скандал, а Јувентус се оптуживало да је имао близак однос са судијским удружењем.

"Требало је девет година да се докаже да су сезоне 2004/05 и 2005./06. одрађене поштено, додјељивање судија је било поштено. Шалили смо се девет година, а суђење је било одрађено на чудан начин. Био је то пиштољ без метака", рекао је Мођи.

Бивши директор Јувентуса Антонио Ђираудо, који је оптужен за превару такођер је ослобођен након што је осуђен на годину и мјесец дана.

Јувентус сад тражи од италијанског фудбалског савеза одштету од 433 милиона евра за нанесену штету и због губитка прихода због "упрљане" репутације.