latinica  ћирилица
24/03/2015 |  13:58 | Аутор: СРНА

Ухапшен нападач на Елијаса Таубера

Четрдесетседмогодишњи Сарајлија од раније познат полицији, чији су иницијали Ф.А. ухапшен је, јер се доводи се у вези са нападом на Елијаса Таубера, савјетника за културу и вјеру Јеврејске заједнице БиХ, рекао је данас портпарол МУП-а Кантона Сарајево Ирфан Нефић.

Нефић је истакао да је Ф.А, који је ухапшен синоћ, познат полицији од 2011. године, те да је против њега пријављено шест кривичних дјела, међу којима су и покушај убиства и наношење тежих и лакших тјелесних повреда, те блудне радње.

Он је на конференцији за новинаре нагласио да је према изјави Таубера, мотив напада могао бити спор са једним власником занатске радње на Башчаршији у којој је чешће виђао нападача.

- Данас се наставља криминалистичка обрада над овим лицем, након чега ће бити предато у надлежност Тужилаштва, рекао је Нефић и додао да МУП није дужан да квалификује одређени догађај већ да упути извјештај о догађају надлежном тужилаштву које то квалификује.

Ели Таубер нападнут је у суботу, 21. марта, у угоститељском објекту који се налази у сарајевској улици Велики чурчилук. Тауберу није било познато ко га је напао, али је изјавио да сматра да је ријеч о покушају његовог убиства.

Нефић је нагласио да је и синоћ дошло до употребе ватреног оружја када је лакше повријеђено лице чији су иницијали К.Н. које је самоиницијативно напустило болницу након указане љекарске помоћи.

Он је истакао да је након разговора са повријеђеним полиција дошла до сазнања да је у поменути објекат ушла два лица чији су иницијали Х.Е. и Д.Ш која су га физички напала, а затим је Х.Е. из ватреног оружја испалио неколико хитаца.

- Трага се за Х.Е и Д.Ш, који су од раније познати полицији због чињења кривичниг дјела, навео је он.

Нефић је истакао да је полиција у вези са кривичним дјелом које се догодило 20. марта ухапсила четири лица. Он је прецизирао да је ухапшен мушкарац чији су инцијали Ч.Ф. и његова супруга Ч.С због кривичног дјела изазивање опште опасност, а слободе су лишени и К.А и Т.Е.

Он је нагласио да су лица чији су иницијали Б.А. и С.Е. у угоститељском објекту "Подрум" употријебили ватрено оружје према Ш.И. и Г.Ј, те да је том приликом теже повријеђено једно лице.

Према његовим ријечима, полиција трага за два лица чији су Б.А. и С.Е. која се доводе у вези са овим догађајем , а полиција је дошла до сазнања да се у везу са овим кривичним дјелом могу довести још три лица Ј.Е, Б.А. и К.Е.

Нефић је истакао да је да је у више од 99 одсто употребљеног ватреног оружја нелегално и лица која га носе немају одобрење надлежног органа.

Он је саопштио да су полицијски службеници у 2014. години одузели 70 пиштоља, 340 пушака, 189 ножева, мачева, мачета, бајонета, 18 ручних бомби, 10 боксера , 3.000 комада муниције различитог калибра и већи број пиротехничких средстава.