latinica  ћирилица
24/03/2015 |  14:06 | Аутор: СРНА

Подгорица: Пет милијарди евра инвестиција

Црна Гора је водећа земља у региону када је ријеч о директним страним инвестицијама, изјавио је директор Агенције за промоцију страних инвестиција Милош Јовановић.

Он је прецизирао да је од 2006. године око пет и по милијарди евра страних инвестиција "које су се развиле у Црној Гори".

Након што парламент да "зелено свјетло" за почетак реализације пројекта Краљичина плажа, Јовановић истиче да ће реномирани инвеститор - "Ројал група" из Уједињених Арапских Емирата уложити планираних 180 милиона евра и упослити раднике.

Јовановић тврди и да је редовна пракса страних компанија да, приликом инвестирања у иностранству, оформе кћерку фирму, како је то урадила и "Ројал група", те умање ризик док се чекају дозволе за почетак пројекта.

"Када је ријеч о том пројекту, нема никаквих тајни, све је урађено и договарано у званичним дипломатским контактима представника двије земље", наглашава Јовановић.

За улагање су заинтересовани и представници компанија из Катара и Инвестиционо-нафтног фонда из Јордана, који сутра стижу у Црну Гору.

Инвестиционо-нафтни фонд из Јордана, каже Јовановић, већ преговара са представницима двије црногорске општине о градњи информационо-технолошког града, каквог нема у овом дијелу Европе.

"Јорданци планирају да у Црну Гору доведу интернет гиганте `Фејсбук` и `Инстаграм`. Повољност коју им Црна Гора нуди јесте пореска стопа на профит која износи девет одсто, а која је знатно нижа него у иностранству. Пројекат је одгођен на захтјев инвеститора због пада цијена нафте на свјетским берзама", навео је Јовановић.

Директор Агенције за промоцију страних инвестиција истиче и да ће градњом аутопута бити отклоњена бизнис баријера коју су препознали бројни страни инвеститори - слаба путна повезаност сјевера и југа Црне Горе.

Он сматра да ће, када буде завршен аутоопут, бити бројних инвеститора који ће улагати у фабрике на сјеверу Црне Горе.

Јовановић је најавио и да ће МИПА ускоро објавити податке о бизнис амбијенту који креирају све црногорске општине.