latinica  ћирилица
24/03/2015 |  15:49 | Аутор: СРНА

Савановић: ЖРС немају новца за исплату неизмирених обавеза

Генерални директор "Жељезница Републике Српске" Драган Савановић изјавио је данас у Бањалуци да ово предузеће нема средстава за исплату 20 милиона КМ, колико са законском затезном каматом износе неизмирене обавезе према радницима по основу регреса и разлике у топлим оброцима.

Савановић је поновио да је Врховни суд Републике Српске прихватио апелацију по појединачним тужбама радника ЖРС против овог предузећа, којима треба да буде исплаћено више од 20 милиона КМ.

"Више од 1.700 радника тужило је фирму због неисплаћених регреса и разлике топлог оброка за 2012. годину. Важно је што ЖРС својим радницима редовно исплаћује плате, као и топли оброк у посљедње три године", рекао је Савановић новинарима.

Он је након састанка са министром саобраћаја и веза Републике Српске Неђом Трнинићем подсјетио да се ЖРС суочавају са великим проблемима.

"ЖРС су прије него што сам преузео функцију генералног директора пословале са губицима. Ако неко сматра да је садашња управа починила неко кривично дјело нека поднесе пријаву, али сам убијеђен да то није учинила", каже Савановић и додаје да се не осјећа одговорним због тешке ситуације у ЖРС-у.

Савановић је изразио наду да ће Влада Републике Српске помоћи у рјешавању проблема ЖРС-а.

Подршка Упарви ЖРС у превазилажењу проблема

Министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић подржао је Управу ЖРС у превазилажењу проблема који се односи на исплату 20 милиона КМ, колико са законском затезном каматом износе неизмирене обавезе према радницима.

Трнинић је у Бањалуци разговарао са генералним директором ЖРС-а о апелацији коју је прихватио Врховни суд Републике Српске по појединачним тужбама радника против овог предузећа.

Савановић је због одлуке Врховног суда Српске најавио подношење апелације Уставном суду БиХ. Он је информисао министра да оваква пресуда Врховног суда Републике Српске представља велико финансијско оптерећење за предузеће и могућност његове блокаде, додавши да би ЖРС исплатиле раднике по овом основу и да не би дозволила тужбе, али да средстава нема.