latinica  ћирилица
24/03/2015 |  15:56 | Аутор: СРНА

Одборници у четвртак о грбу града Бањалука

Скупштина града Бањалука требало би да у четвртак, 26. марта, расправља о новом приједлогу грба града.

Приједлог новог грба града Бањалука садржи штит на којем доминирају златна круна, два сребрна бика која држе штит стојећи на златној грани кестена, испод које је сребрна лента на којој пише "Славна и света".

"У општој симболици бик је израз покретачке снаге, истрајности и неустрашивости. На простору Змијања и Крајине он је дио специфичне народне традиције. Све значајније прославе и народни сабори почињу и завршавају борбом бикова. Она је Кочићевом приповијетком 'Јаблан' уздигнута на вишу раван вјечне борбе добра против зла", наведено је у Приједлогу одлуке о измјенама Статута града.

У образложењу се наводи да златна грана кестена говори о хиљадама засађених дрвореда у Бањалуци од друге половине 19. вијека, који су граду дали препознатљиво лице.

"'Славна и света' су ријечи из стихова којима је Јован Дучић опјевао ријеку Врбас, указујући на њен значај и вриједност за Бањалуку, чија је она трајни симбол", појашњава се у одлуци.

Грб садржи и златну боју, која у хералдици означава славу, мудрост, постојаност и вјеру.

"Сребрна боја је симбол чистоте, мира, истине и радости, а црвена означава храброст, великодушност, снагу и срећу", наведено је у одлуци.

Приједлог новог грба града Бањалука

Уставни суд Републике Српске је у фебруару 2013. године прогласио неуставним грб града Бањалука, уз образложење да садржи елементе вјерског и националног идентитета само Срба, чиме се друга два конститутивна народа доводе у неравноправан положај.

Градска управа је у 2014. години путем два конкурса без успјеха покушала да утврди нови изглед грба.

Пред одборницима би требало да се нађу и одлуке о висини накнаде за трошкове уређења градског грађевинског земљишта и утврђивању основице за обрачун ренте.

На дневном реду је и Одлука о просјечним јединичним цијенама радова комуналне и друге јавне инфраструктуре и уређења јавних површина.

Скупштина би требало да расправља о програмима финансирања спорта и физичке културе, годишњем календару спортских манифестација, суфинансирању културно-умјетничког аматеризма, издавачке дјелатности, те програма и пројеката у области културе, уз годишњи календар културних манифестација за 2015. годину.

Пред одборницима ће се наћи и програм кориштења средстава од накнаде за претварање пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе.

Одборницима ће бити предочена Информација о реализацији пројекта "Технолошки бизнис парк", а дневним редом је обухваћен и Приједлог одлуке о оснивању пословне зоне "Рамићи".