latinica  ћирилица
24/03/2015 |  16:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија неће гледати са стране како се прави "велика Албанија"

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин рекао је да је очекивање да Србија мирно стоји са стране, учествује у преговорима и гледа како се прави "велика Албанија" превелико очекивање, које не може да се тражи од државе.
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ

 
Вулин је поводом међудржавног споразума о сарадњи косовске и албанске владе у разним областима, под геслом "једна земља, један народ, један сан", који су потписали премијери Иса Мусафа и Еди Рама, рекао да бујање шовинизма може да изазове озбиљан страх на Балкану, преноси Танјуг.

Стварање "велике Албаније" плаши Србе, али би требало да забрине цијелу Европу и свијет, оцијенио је Вулин.

"Само замислите да се парола 'један народ, једна земља и један сан' чула у Београду или Бања Луци. Како би реаговала Европска унија, Савјет безбједности, цијели свијет... Искрено сам уплашен, згрожен и тражим од Међународне заједнице да реагује", истакао је министар.

Додао је да Међународна заједница треба истим стандардима којима мери Србе да овај пут мјери Албанце и њихову политику на Косову и Метохији.

Према његовим ријечима, влада у којој нема Срба, одржала је састанак са другом владом која је рекла - задовољни смо, имамо један сан, да на нашем простору живи један народ у једној земљи.

"Ако је један народ, онда нема Срба, Горанаца, Бошњака, Ашкалија, Рома, Египћана, онда нема никог, осим једног народа који живи на Косову и Метохији и једног народа који живи у Албанији. То у 21. веку једна Европа не би смјела да помисли да је могуће. Нећемо ћутати и гледати са стране како се прави велика Албанија", нагласио је Вулин.