latinica  ћирилица
24/03/2015 |  16:26 | Аутор: Б92

Ингрид Бергман заштитно лице Канског фестивала

Икона Холивуда Ингрид Бергман биће заштитно лице 68. Међународног филмског фестивала у Кану, који ће бити одржан од 13. до 24. маја, саопштили су организатори фестивала.

Насмијано лице глумице на бијелој позадини наслиједиће италијанског глумца Марчела Мастројанија који је био на великом плакату прошлогодишњег фестивала.

"Ингрид Бергман (1915-1982) је икона филма, модерна жена и храбра глумица. Она је истовремено била холивудска звијезда и фигура неореализма, мијењајући улоге у складу са својим страстима и не губећи на својој једноставности и њежности", оцијенили су организатори који уједно желе да обиљеже 100 година од њеног рођења.

Синоним за слободу, смјелост и храброст, глумица шведског поријекла била је предсједница жирија фестивала 1973. године.

"Моја породица и ја смо веома дирнути што је фестивал изабрао нашу дивну мајку за главни плакат фестивала, на стогодишњици њеног рођења", изјавила је њена ћерка глумица Изабела Роселини.

На фестивалу ће бити приказан и до сада необјављени документарни филм о филмској звијезди. Филм "In her оwn wоrds" Стига Бјоркмана биће приказан у оквиру "канских класика".

Ингрид Бергман је освојила три Оскара, двије награде Еми, четири Златна глобуса и позоришну награду Тони.

Остаће упамћена по улогама у филмовима "Казабланка" (1942) с Хемфријем Богартом и "Озлоглашена" (1946) Алфреда Хичкока.

Амерички филмски институт прогласио је Ингрид Бергман четвртом највећом женском глумачком звијездом у историји кинематографије.