latinica  ћирилица
24/03/2015 |  16:42 | Аутор: Агенције

Русија против антиракетног система САД у Јужној Кореји

Власти у Вашингтону су раније најавиле да планирају да поставе антиракетни штит у Јужној Кореји као одбрамбену мјеру од евентуалне војне провокације.

Руске власти су данас упозориле САД да би амерички противракетни систем у Јужној Кореји могао да угрози безбједност у региону.

Власти у Вашингтону су раније најавиле да планирају да поставе антиракетни штит у Јужној Кореји као одбрамбену мјеру од евентуалне војне провокације сусједног сјевера.

"Таква најава изазива нашу забринутост јер амерички систем антиракетне одбране (у Јужној Кореји) може да угрози међународну безбједност", саопштило је руско министарство спољних послова.

Руско министарство наводи да би у региону у којем је ситуација "већ сложена по питању безбједности", то би могло подстаћи трку у наоружању, што би додатно угрозило рјешавање нуклеарног питања на
корејском полуострву.

Кина је такође упозорила да би распоређивање америчког противракетног система значило "подривање мира и стабилности у региону".

САД и Јужна Кореја ће 28. марта почети годишње заједничке војне вјежбе које Сјеверна Кореја сваке године сматра "обуком" за инвазију на њену територију.