latinica  ћирилица
24/03/2015 |  17:17 | Аутор: СРНА

Голић: Приоритет производња и дистрибуција енергије

Потпредсједница Владе Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да производња и дистрибуција енергије представља приоритет за Владу Републике Српске, с обзиром да је основни циљ Економске политике реиндустријализација и отварање нових радних мјеста.
Радионица "Развој инфраструктуре квалитета за одрживе енергије у економским секторима у БиХ" - Фото: СРНА
Радионица "Развој инфраструктуре квалитета за одрживе енергије у економским секторима у БиХ"Фото: СРНА

Отварајући радионицу у Бањалуци "Развој инфраструктуре квалитета за одрживе енергије у економским секторима у БиХ", Голићева је упознала учеснике радионице о корацима које је Влада Српске предузела за креирање конкурентног тржишта за нове и иновативне енергетске технологије.

Голићева, која је и министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске истакла је да ти кораци подразумијевају стварање законских услова за брже, једноставније и ефикасније регистровање предузећа, најновијег сета закона који доноси бројне пореске олакшице, до низа законских рјешења из области кориштења обновљивих извора енергије и заштите животне средине.

Министарка је посебно истакла да су кориштење природних ресурса, производња и пласман енергије и заштита животне средине, према Уставу Републике Српске и Уставу БиХ у искључивој надлежности ентитета и да је, у складу с тим, донесен читав низ закона из области коришћења обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности и заштите животне средине.

"У Републици Српској смо већ креирали политике за побољшање постојећих и увођење нових економских инструмената како би се осигурала континуирана експанзија обновљиве енергије у укупном енергетском миксу", истакла је Голићева.

Она је навела да су предузете одговарајуће мјере на отклањању баријера за енергетску ефикасност, а постоји спремност и на даље усаглашавање са европским директивама како би достигли што већи проценат учешћа енергије из обновљивих извора.

"Студија која је данас презентована дала је доста информација и послужиће као одличан путоказ за будући ангажман, али оно на чему ја инсистирам су конкретна улагања у овој области која ће довести до отварања нових радних мјеста, повећања животног стандарда, улагања у реализацију приједлога и идеја, уз поштовање уставних надлежности Републике Српске и Владе као истинског партнера", закључила је Голићева.

На радионици је договорено да током маја министар финансија Словеније посјети министра Сребренку Голић и да се том приликом потпише Споразум о сарадњи између Института за метале и технологије Словеније и Института за материјале и конструкције Републике Српске.

Тиме би били створени услови за реализацију пројеката из области обновљивих извора енергије и енергетски ефикасних технологија, који би имали вишеструки друштвени и економски утицај на развој Републике Српске и БиХ, прије свега у омогућавању веће запослености и производње, те повећања конкурентности Српске и БиХ на глобалним тржиштима у овој области.

У организацији Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске и под покровитељством Организације УН за индустријски развој /УНИДО/ одржана је радионица "Развој инфраструктуре квалитета за одрживе енергије у економским секторима у БиХ".

Радионици су присуствовали представник Министарства за привреду и технологију Словеније Јанез Рогељ, представник Института за метале и технологије из Љубљане Јанез Шетина, те представници УНИДО, УНДП-а, институција и реалног сектора Републике Српске и БиХ.