latinica  ћирилица
24/03/2015 |  18:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Сјећање на жртве НАТО бомбардовања

Комеморативним скуповима и полагањем цвијећа на споменике данас се широм Србије обиљежава 16 година од почетка НАТО агресије на Србију, тада СРЈ, 24. марта 1999. године.
Предсједник Србије Томислав Николић положио вијенац - Фото: ТАНЈУГ
Предсједник Србије Томислав Николић положио вијенацФото: ТАНЈУГ

Комеморативним скуповима и полагањем цвијећа на споменике данас се широм Србије обиљежава 16 година од почетка НАТО агресије на Србију, а предсједник Србије Томислав Николић поручио је да је Србија бранећи себе, бранила међународно право.

Николић је положио вијенац на Споменик жртвама НАТО бомбардовања прије 16 година у Алексинцу и поручио да "увијек опраштамо, али да никад не смијемо да заборавимо и да је Србија бранећи себе бранила право и правду, међународне законе и институције".

Предсједник Србије је прецизирао да је Алексинац бомбардован у више наврата, чак шест пута био колатерална грешка, а 5. априла, погођен је центар града, када је убјено 11 и рањено 50 грађана, међу њима цијела породица Милић.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић одао је пошту погинулим припадницима МУП-а током бомбардовања 1999. године, поруком да њихова храброст и жртва не смију никада бити заборављени.

Градоначелник Београда Синиша Мали положио је вијенац на спомен обиљежје погинулим војницима Гардијске бригаде Војске Србије и пацијентима КБЦ Драгиша Мишовић који су страдали бомбардовању. Вијенце су положили и представници Гардијске бригаде, КБЦ Драгиша Мишовић, као и породице погинулих гардиста и пацијената.

Положени су и вијенци на споменик убијеним радницима РТС, а овом приликом је наглашено да је то било убиство 16 радника, који су само радили свој посао, док је тај догађај ушао у историју као симбол како је НАТО бомбардовао Србију.

На брду Стражевица, крај Раковице, одата је почаст двојици припадника Војске Југославије који су погинули током НАТО агресије. Уз чланове породице и пријатеље вијенце на спомен обиљежје "Гласник са Стражевице" положили су министри спољних и унутрашњих послова Ивица Дачић и Небојша Стефановић, као и представници војске и полиције и градских власти.

Полагањем вијенаца на спомен обиљежја на Универзитетском тргу у Нишу одата је пошта жртвама бомбардовања НАТО у којем је погинуло 56 Нишлија, а више од 200 је рањено. Предсједник Скупштине града Миле Илић рекао је да Ниш треба да чува сјећање на жртве НАТО бомбрадовања и да брине о породицама страдалих. Ниш је гађан из ваздуха 40 пута, срушено је око 120 објеката, а преко 3.400 стамбених, пословних и војних објеката је оштећено.

Краљевчани су уз парастос борцима погинулим у ратовима од 1991. до 1999. године, на Спомен-обиљежју у центру Краљева, обиљежили 16. годишњицу НАТО бомбардовања Србије. Чланови породица, пријатељи, представници Града Краљева, Војске Србије, полиције и борачких удружења, положили су вијенце крај спомен плоче са 86 имена погинулих Краљевчана, од којих 77 на Косову и Метохији.

Годишњица НАТО агресије обиљежава се и у касарни "Јован Курсула" у насељу Јарчујак полагањем вијенаца на спомен-обиљежје херојима 252. оклопне бригаде, као и у касарни у Рибници гдје се у спомен-соби Друге бригаде Копнене војске чува сећање на погинуле припаднике Војске србије. Током НАТО бомбардовања Краљево је на мети ваздушних напада било чак 54 дана у којима је теже или лакше рањено 37 цивила, а уништено је или оштећено 1.750 војних и цивилних објеката.

Комеморативним скупом свих јединица новосадског гарнизона Војске Србије, представника покрајине, Града Новог Сада, организација и институција као чланова породица погинулих војника, у касарни "Југовићево" обиљежена је годишњица бомбардовања. Одата је почаст петорици војника коији су погинули у бомбардовању.