latinica  ћирилица
24/03/2015 |  20:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Египћанка живјела четири деценије као мушкарац

Сиса Абу Даух је већи дио свог живота провела прерушена у мушкарца како би могла да ради и прехрани своју породицу.
Сиса Абу Даух прима награду за "мајку године" - Фото: AFP
Сиса Абу Даух прима награду за "мајку године"Фото: AFP

Као знак признања за њено пожртвовање, ова 65-годишња Египћанка проглашена је "мајком године", а одликовање јој је уручио лично египатски предсједник Абдел Фатах ал-Сиси.

Том приликом, Абу Даух је рекла да ће "умријети у мушкој одјећи".
"Навикла сам се на њу. Прати ме читав живот", казала је она.

Након смрти супруга 1972, Абу Даух је себи одсјекла косу и почела да носи галабију, дугу традиционалну тунику коју носе мушкарци у Египту, турбан и мушке ципеле.

На тај корак одлучила се јер је морала да издржава себе и кћерку, али и због тога што је њена конзервативна родбина сматрала да је недолично да жена ради, те ју је тјерала да се поново уда.

"Тешко је наћи посао када сте жена. Било је тешко и прерушити се у мушкарца, али да то нисам учинила била бих малтретирана и нико ми не би дао посао", испричала је за АФП Абу Даух која живи у малом селу поред Луксора, на југу Египта.

У почетку, "када је била јака као 10 мушкараца", радила је у циглани и у пољу, а касније, када је почела да губи снагу, прешла је на лакши посао чистача ципела.

"Тешко је када жена одустане од женствености, али ја сам била спремна да учиним све за своју кћерку. То је био једини начин да зарадим новац. Шта сам друго могла да урадим? Не знам да читам ни да пишем. Ово је био једини начин", објаснила је египатска "вирџина".

Иако египатски устав прокламује једнакост полова, постоје и даље огромне разлике између мушкараца и жена, посебно у руралним областима. Египат је данас први на листи арапских земаља у којима се права жене најмање поштују.