latinica  ћирилица
24/03/2015 |  20:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Сјећање на НАТО агресију и у Бечу

У организацији Аустријско-српског покрета солидарности вечерас је, у центру Беча је, под мотом "Не заборави злочин без казне", обиљежена 16. годишњица почетка НАТО агресије.
Сјећање на НАТО агресију у Бечу - Фото: Screenshot
Сјећање на НАТО агресију у БечуФото: Screenshot

"Ми не заборављамо 627 година од Милоша Обилића и Отоманске империје, 101 годину од Гаврила Принципа и Аустро-угарске монархије, 74 година од Хитлерове фашистичке империје и 16 година неоколонијалне НАТО империје. У аманет нашим потомцима остављамо Косовски завјет, да кад дође тренутак буду спремни као што су били наши прадједови 1389, 1804. и 1914. Свака империја ће кад тад пасти", поручују организатори.

Они наглашавају да се никада не смије заборавити када је Србија била "мета", када су убијана дјеца, уништаване куће, пуцано на болнице, када је Дунав текао преко мостова, када је насиље било снажније од правде и када је лаж побиједила истину.

"Рецимо 'не' отимању српске територије, отуђивању српских светиња, прекрајању историје, политици дуплих стандарда, кршењу међународног права, и злочину без казне", навели су они.

Скуп сјећања почео је минутом ћутања за жртве НАТО бомбардовања бивше СР Југославије.
Бројни пролазници, у најпрометнијој бечкој улици, добијали су летке са информацијама о жртвама и штетама које је направила западна војна алијанса.

Такође су приказани и филмови са говорима бивших њемачких званичника који су осиђивали овај злочин, али и учесника протеста који се у Бечу одржавају сваке године.

Иначе у Бечу су грађани, подржано од стране бројних Аустријанаца, током НАТО бомбардовања свакодневно, 78 дана, одржали протесте у центру града.