latinica  ћирилица
24/03/2015 |  21:14 | Аутор: Vijesti

ЦГ: Жестока борба сидиката против измјене Закона о раду

Црногорски синдикати оптужују послодавце да са Америчком привредном комором воде кампању и покушавају да важећи Закон о раду представе као бизнис баријеру.

Двије црногорске синдикалне централне обратиле Међународној конфедерацији синдиката и упозориле да начин на који је најављена измјена закона о раду није примјерен добром социјалном дијалогу.

Кључне измјене у новом закону односе на укидање минулног рада и враћање уговора о раду на одређено вријеме.

„Они желе да имају слободне руке, да у Црној Гори послодавац има могућност, односно обавезу да не може никоме исплатити мање од 193 еура минималне зараде, а да се све остало са сваким појединцем преговара иза затворених врата“, казао је Срђан Кековић из Уније слободних синдиката.

Према његовим ријечима, то је нешто што је крајње неодрживо и са позиције међународног права и домаћег законодавства, јер је њима предвиђено да за исти рад радници треба да добију исту накнаду.

„Они желе да лакше дају отказе и да се додатно либерализују годишњи одмори, које не можемо користити у пуном капацитету“, навео је Кековић.

Никчевић: Неће се богатити преко леђа радника

Генерални секретар ССЦГ, Марко Никчевић, саопштио је да синдикат неће стајати на пут економском развоју Црне Горе, али да постојећи Закон о раду сигурно није препрека привредном напретку.

„Нећемо дозволити да се посљедице нечијих лоших пословних резулата, погрешних процјена, одлука и жеље за инстант богаћењем, пребијају преко леђа радника и запослених у Црној Гори“, поручио је Никчевић.

Он сматра да је погрешно мишљење да ће у Црној Гори доћи до праве поплаве страних инвестиција уколико се додатно флексибилизују радни односи, као и да је за стварање здравог и атрактивног пословног амбијента потребно урадити много више, почевши од система образовања, па до кредитних подстицаја.

„Очекујемо да ће синдикати бити укључени у рану фазу свих закона који се тичу запослених и за ту активност ћемо се добро припремити, имајући на уму да као пуноправне чланице Европске конфедерације синдиката, који је социјални партнер Европској комисији, имамо на располагању њихову експертску помоћ“, рекао је Никчевић.

Он је навео да су данас добили писмо подршке и солидарности Свјетске конфедерације синдиката, која представља 176 милиона радника из 162 земље.

„Они нам дају пуну подршку да се одупремо притиску измјене закона, јер сматрају да би се на тај начин озбиљно поткопала радна и социјална права запослених у Црној Гори“, саопштио је Никчевић.

Координатор секције жена при УССЦГ и предсједник Синдиката банака, Лидија Пејовић, казала је да Влада треба да се бави неодговорним послодавцима који злоупотребљавају постојећи закон и колективне уговоре у свим дјелатностима.

„Послодавци тјерају запослене да потписују бланко уговоре о раду, односно о споразумном раскиду радног односа, како би се врло лако ослобађали запослених“, навела је Пејовић.

Према њеним ријечима, томе су посебно изложене жене, којима, уколико остану у другом стању, послодавац аутоматски примијени споразумни уговор и на лак начин им да отказ.

Кековић је најавио да би 8. априла требало да се потпише Програм достојанственог рада за период до 2017. године.

„Тај програм смо усаглашавали пола године, двије синдикалне централе, Унија послодаваца, Министарство рада и канцеларија Међународне организације рада за регион. У том документу пише да се планира да закон о раду буде усаглашен са европском тековином у првом кварталу 2017. године“, саопштио је Кековић.

Он је додао да би до краја године требало да буде формирана радна група која ће почети рад на том тексту.

„Како чујемо, ми већ имамо тај текст, што је крајње неприхватљиво, јер и у таквим ставрима нећемо учестовати. Нонсенс је да оно што смо договорили да потпишемо 8. априла, прије двије седмице сазнамо да не важи“, рекао је Кековић.

Предсједник скупштине ССЦГ, Бранко Вујисић, казао је да су у синдикату очекивали да ће након што су примљени у Европску конфедерацију наставити са реформама и да ће тражити нове могућности да се побољшају права радника.

“Међутим, дошли смо у ситуацију да се боримо за стечена права радника и то је ситуација у којој се налазимо годинама”, казао је Вујисић.

Он је казао да се УПЦГ увијек излази у сусрет, док када синдикати штите раднике имају огроман проблем.

Потпредсједник Синдиката просвјете УССЦГ, Предраг Ражнатовић, поручио је да ће обје синдикалне централе учинити све да не дође до измјена постојећег закона и да све запослене у Црној Гори не доведе у још тежу ситуацију.

Он је подсјетио да су у Синдикату просвјете имали горка искуства са законом из 2008. године, који је такође донијет „насилним путем“.

“Тако је институт запошљавања на неодређено вријеме практично доведен у питање, јер је послодавац могао да држи радника бесконачно дуго на одређено вријеме”, објаснио је Ражнатовић.

Он је казао да је на тај начин послодавац могао да уцјењује радника на разне начине и отварао се простор за политичке злоупотребе, па и корупцију.

“Успјели смо послије тешке борбе да се изборимо да свако ко је запослен двије године буде примљен у стални радни однос и то је институт који не смијемо изгубити”, навео је Ражнатовић.

Према његовим ријечима, институт минулог рада је непроцјењив за просвјету, јер се на тај начин најбоље могу сагледати резултати рада запослених, али и вриједновати и валоризовати професија.

“Уколико Америчка привредна комора треба да одлучује да ли ће неко бити примљен у стални радни однос и да ли ће некоме вриједновати минули рад, онда се поставља питање колико наше јавне службе могу бити сврсисходне”, казао је Ражнатовић.

Предсједник Општинског синдикалног повјереништва Подгорице, Миодраг Ђукановић, казао је да ће учинити све да сваки радник буде обавијештен о ономе што је намјера послодавца или државе.

Према његовим ријечима, новим законским предлогом предвиђено је да потраживања по основу зарада могу бити третирана као остала потраживања, што није предвиђено актуелним законом.