latinica  ћирилица
24/03/2015 |  22:03 | Аутор: СРНА

Б.Лука: Промовисана књига "Европа је скончала у Приштини"

Књига "Европа је скончала у Приштини", аутора Жака Огара, промовисана је вечерас у Бањалуци поводом 16 година од НАТО агресије на Србију, односно Савезну Републику Југославију.
Промовисана књига "Европа је скончала у Приштини" - Фото: СРНА
Промовисана књига "Европа је скончала у Приштини"Фото: СРНА

Огар је рекао да је ова књига дужност према истини, јер није могао да само за себе задржи оно што је видио на Косову и Метохији, као и количну дезинформација о том рату.

Он је нагласио да је Србија била жртва једне велике неправде, јер је ампутиран један њен дио - Косово и Метохија који представља срце њеног духовног и културног идентитета.

"Видио сам на лицу мјеста политику ОВК која је била у додиру са српским становништвом, која је нападала српске манастире, цркве", истакао је Огар, који је на Косову командовао јединицом француске војске у саставу Кфора.

Он је рекао да је овом књигом желио да испуни дужност према истини, правди, француско-српском пријатељству, те дужност солидарности европских народа који су уједињени хришћанском вјером.

Огар је навео да је задатак француско-српског пријатељства да никада не треба заборавити историју и одакле долазимо.

Према његовим ријечима, данас, 16 година од када је НАТО бомбардовао СР Југославију видљиво је кршење Резолуције Савјета безбједности УН 1244 која говори да је Косово и Метохија интегрални дио Србије.

Његово преосвештенство епископ славонски Јован рекао је да на Косову и Метохији и на простору бивше Југославије није био локални рат и нису биле некакве међуетничке чарке, већ се као у Првом и Другом свјетском рату преко Срба правила суштина свјетске историје.

Владика Јован је испричао како је једном приликом у Пећку патријаршију дошао њемачки официр КФОР-а и питао га "зашто Срби пале цркве када напуштају Косово", те истакао да га је одмах истјерао напоље.

"Пуковник Огар је велики човјек и велики пријатељ, којег сам упознао у Пећи на Косову и Метохији и коме је Српска православна црква додијелила орден Светога Саве", истакао је владика Јован.

Он је подсјетио и на чињеницу да је десетине италијанских војника умрло од леукемије, јер су били на Косову и Метохији, територији коју је НАТО бомбардовао муницијом са осиромашеним уранијумом.

Геополитиколог Жељко Будимир рекао је да Огарова књига представља витешко свједочење о неуништивом свједочењу, а да је названа "Европа је скончала у Приштини" као револт на изјаву тадашњег међународног представника на Косову Бернара Кушнера који је рекао да се "Европа поново родила у Приштини".

Вечерашња промоција одржана је у организацији бањалучког Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" и Републичког секретаријата за вјере.

Члан бањалучког Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Слободан Наградић рекао је да је Огар пријатељ српског народа Републике Српске и истине.

Промоцији су присуствовали предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, угледни јавни и радбици у обалсти културе.