latinica  ћирилица
24/03/2015 |  22:22 | Аутор: РТРС

Аустријанка ослијепила током помрачења Сунца

Аустријанка стара око 20 година ослијепила након што је без заштитних наочара гледала помрачење Сунца прошле седмице.
Помрачење Сунца - Фото: ТАНЈУГ
Помрачење СунцаФото: ТАНЈУГ

THE LOCAL  -Она је с тешким оштећењем мрежњаче у суботу пребачена у Очну клинику у Клагенфурту, а љекари се у овом моменту не усуђују да дају било какве прогнозе.

Др Јосуф ел Шабрави каже да се боји да је оштећење вида трајно. Он објашњава да не постоји терапија која би могла да поврати вид и да ће морати да чекају минимум шест мјесеци како би се видјело да ли ће мрежњача сама успјети да се донекле регенерише.

У Аустрији је петоро људи затражило помоћ љекара због проблема с видом послије посматрања помрачења Сунца без заштите. Осим ове дјевојке из Корушке, вид осталих пацијената није оштећен.

Начин на који је овој младој Аустријанки вид оштећен није саопштен, али су стручњаци непосредно пред помрачење издали упозорење да се током еклипсе, која је била видљива широм Европе, Сунце не посматра директно, а посебно упозорење се односило на снимање тзв. селфија, који су посљедњих година постали веома популарни.

"Године 1999, приликом посљедњег овако значајног помрачења, готово нико није имао смартфон нити је правио селфије", изјавио је клинички савјетник Даниел Хардимен Мекартни, који је додао:

"Селфији су опасни јер људи могу доћи у искушење да гледају што дуже у Сунце како би направили савршену фотографију", објаснио је он.

Наиме, будући да је помрачење донекле спор процес, постојала је реална опасност да људи гледају у Сунце и по неколико минута, што свакако није било препоручљиво.

Кориштење специјалних наочара је и током овог помрачења било неопходно јер је то уједно и најбољи начин заштите од ултраљубичастих зрака, који могу да доведу до трајних оштећења мрежњаче.