latinica  ћирилица
24/03/2015 |  22:59 | Аутор: Агенције

НАСА научник: Насељавање Марса је велика превара

Један од кандидата мисије "Маrs One", Џозеф Рош, ријешио је да коначно проговори о овој мисији насељавања људи на црвеној планети. Наводно, он тврди да је читав пројекат једна велика превара и начин да се узме новац за потпуно неоствариву мисију.

Џозеф Рош, бивши научник НАСА, попунио је формулар за приступање мисији из пуке радозналости, а онда је ушао у најужи избор кандидата који би требало 2024. године да отпутују на Марс. На списку примљених нашла се и српска научница Љубинка Николић.

Међутим, Рош сада тврди да је све превара. Он је рекао да није истина да се више од 200.000 људи пријавило за ову мисију, већ само 2.760, као и да психолошка и физичка тестирања нису утицала на то који ће кандидати ући у најужи круг, већ искључиво новац.

- Чим сте аплицирали постајете дио ове мисије и од самог старта добијате поене. Што више кругова тестирања прођете, то имате више поена, међутим то не утиче на вашу позицију на ранг листи. Уколико желите да напредујете на листи кандидата морате да купите робу од "Маrs One" или да им донирате новац - тврди Рош.

Он каже да су организатори мисије тражили и 75 одсто новца који су кандидати добили од медија да би дали интервју. На крају, тврди Рош, најбоље су прошли они који су мисији донијели највише новца. Рош каже да је до сада прошао тестирања, љекарски преглед, послао је мисији један видео снимак и разговарао је са члановима путем Скајпа, и то би отприлике било то. Научник каже да, иако је ушао у најужих 100 кандидата, до сада није лично упознао никог из мисије, а да су сви до сада уговорени сусрети увијек били отказани.

Додаје и да је мисија у проблему, јер им је уговор са једним од главних спонзора пропао, тако да је в,ероватније да би први људи могли да оду да живе на Марс тек за 100 година, а не за десет. Са друге стране, у мисији тврде да ништа од тога није истина.

- Има бар три кандидата који никада ништа нису донирали, а ушли су у најужи круг, а има и оних који су доста новца дали а нису се пласирали у првих стотину - рекао је директор мисије Бас Лансдорп.

Он и даље стоји иза тога да је више од 200.000 људи аплицирало, али да су вршили селекцију. Сљедећи корак је, како каже, да установе који кандидат има "оно што је потребно" за овај пут. Даља тестирања ће подразумијевати појединачне и тимске задатке, као и интервјуе. Додаје да су у преговорима са новим спонзором и да је неће бити одлагања пута.