latinica  ћирилица
25/03/2015 |  08:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Нова грчка влада неће признати Косово

Нова грчка влада се држи досадашње позиције и не признаје самопроглашену независност Косова, изјавио је Константин Икономидис, амбасадор Грчке у Београду.

"Као што добро знате, Грчка је једна од пет држава ЕУ које нису признале самопроглашену независност Косова и држимо се те позиције", рекао је Икономидис, у интервјуу за "Данас", датом поводом Националног дана те земље.

Он је, такође, истакао да Грчка у потпуности подржава што скорије отварање првих поглавља у преговорима са ЕУ, како би се створио неопходан замајац за убрзавање реформи и одржао стабилан темпо процеса придруживања Србије.

"Након завршетка процеса скрининга крајње је вријеме да јасна, позитивна и снажна политичка порука охрабрења буде послата и српској влади и грађанима Србије да је процес придруживања на правом путу", додао је амбасадор.

Према његовим ријечима, Грчка чврсто вјерује да је Србија остварила значајан напредак на свом путу према ЕУ током протеклих неколико година, исказујући и вољу и одлучност да настави са свим нужним реформама како би испунила критеријуме за добијање чланства.

Упитан који су главни задаци српских власти ове године када је ријеч о европском путу Србије, Икономидис је рекао да, у складу са такозваним новим приступом ЕУ, према процесу придруживања кристално је јасно да српске власти треба да усмјере своје напоре у овој раној фази преговора о придруживању углавном на суштинске ствари, на примјер, на усвајање нужних реформи у доменима правде и владавине права, као и на спровођење реформе јавне управе и структурне реформе у домену економије.

Упоредо са тим, од огромне је важности да српска влада настави да се конструктивно ангажује у актуелном процесу дијалога о нормализацији односа са Приштином, додао је он.

Икономидис је подсјетио да се билатерални односи Грчке и Србије базирају се на чврстим основама, које су успостављене у контексту заједничких историјских, вјерских, културних и друштвених веза, прије много вијекова.

Он је указао да смо протеклих година свједоци "чак још снажнијег раста таквих веза које уједињују народе двије државе".
"Присуство грчких инвеститора од тешких година економске изолације деведесетих, блиска политичка и економска билатерална сарадња, незапамћен број српских туриста који посјећују Грчку сваке године, добри су показатељи ових специјалних веза, да поменемо само неке од примјера. Наши блиски односи биће додатно оснажени европском перспективом Србије, коју у потпуности подржавамо", каже грчки амбасадор.