latinica  ћирилица
25/03/2015 |  08:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Коломојски није више на челу Дњепропетровске области

Украјински предсједник Петро Порошенко прихватио је оставку бизнисмена Игора Коломојског на функцију челника Дњепропетровске обласне администрације, јавиле су украјинске агенције.

Укринформ наводи да је одговарајући указ Порошенко потписао на сусрету са Коломојским."Треба да осигурамо мир, стабилност и спокој. Дњепропетровск треба да остане бастион Украјине на истоку", рекао је Порошенко. На мЈесто Коломојског, украјински председник именовао је Валентина Резниченка, наводи УНН.

Та агенција, подсећа на изјаву посланика "Блока Петра Порошенка" (БПП) Сергеја Лешченка од 22. марта да се Коломојски забаракадирао у просторијама Укрнафте, што је по њему реакција украјинског олигарха на усвајање закона о акционарским друштвима.

Највећа украјинска нафтна компанија "Укрнафта" заслужна је за производњу 86 одсто нафте, 28 одсто кондензата гаса и 16 одсто гаса у Украјини. Компанија "Нафтогас" има већински удио, 42 одсто је у власништву олигарха Игора Коломојског, а осам одсто држе компаније регистроване на Кипру.

Неки руски медији објавили су прекјуче да се у згради "Укрнафте" забарикадирао украјински тајкун, гувернер дњепропетровског региона Игор Коломојски, заједно са групом људи. Лешченко је поводом ове вести оцијенио да је ријеч о реакцији Коломојског на доношење Закона о акционарским друштвима којим је смањен кворум за управљање. Влада Украјине посједује 50 одсто плус једну акцију у "Укрнафти", али јој је сада, први пут у посљедњих 12 година, омогућено да управља компанијом, навео је "Спутњик".

Компанија Коломојског "Приват" посједује 42 одсто акција Укрнафте. Прије изгласавања закона у Врховној ради, акционари "Привата" могли су да блокирају одржавање скупштине акционара, што је, захваљујући компликованој процедури, отежавало расподјелу добити у државној компанији и плаћање дивиденде акционарима.

Односи између Порошенка и Коломојског су нагло погоршани кад је надзорни одбор компаније за транспорт нафте "Укртранснафта" одбио да именује Александра Лазорка, штићеника Коломојског, за предсједника Управног одбора. Коломојски је у петак, у пратњи наоружаних чувара, стигао у сједиште "Укртранснафте" да би одбранио свог штићеника. Коломојски је назвао његово отпуштање корпоративном рацијом, а затим напустио зграду да би се састао са новинарима на које је викао, вријеђао их и псовао, наводе руски медији.

Украјински парламент због тога је захтијевао његову оставку, а предсједник Украјине у суботу га је укорио због "кршења професионалне етике". У Русији је, како наводи ТАС С, за Коломојским јуна прошле године расписана међународна потјерница због оптужби за организовање убистава, примјене забрањених средстава и метода вођења рата и отмице, а нека његова имовина у Русији су заплијењена.