latinica  ћирилица
25/03/2015 |  08:56 | Аутор: Независне

За сада нема забране увоза старијих возила

Раније најављена забрана увоза путничких аутомобила који не задовољавају ЕУРО 4 стандард ипак неће заживјети 1. априла, како је то било планирано, потврђено нам је из Министарства комуникација и транспорта БиХ.
Саобраћај - Фото: РТРС
СаобраћајФото: РТРС

Још није познат тачан датум када ће да ступи на снагу та одлука, чијом ће примјеном бити спуштена рампа за увоз старијих аутомобила, али из ресорног министарства наводе да ће возаче о свему на вријеме обавијестити.

Зоран Андрић, помоћник министра комуникација и транспорта БиХ, каже да све зависи од динамике успостављања Савјета министара БиХ, те додаје да је одлучено да нови ресорни министар ступи на дужност и тек послије тога ће наставити рад на рјешавању овог питања.

"Дефинитивно, то 1. априла физички неће моћи бити спроведено, а направићемо саопштење и обавијестити јавност када та одлука ступа на снагу", каже Андрић.

Он истиче да је основ за доношење овакве одлуке технички аспект повећања нивоа безбједности саобраћаја, кроз регулацију увоза половних возила из иностранства примјеном најнижих техничких карактеристика.

"Одлука се неће примјењивати на возила која су на територију БиХ доспјела или је њихова наруџба извршена прије њеног ступања на снагу. На њих ће се односити ЕУРО 3 стандард, према претходној одлуци", нагласио је Андрић.

Миленко Јаћимовић, предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја Бањалука, подржава одлуку којом ће бити забрањен увоз возила која не задовољавају ЕУРО 4 стандард.

"Ми већ имамо возила на тржишту БиХ која испуњавају те норме. То, дакле, неће бити значајан удар на грађане. Таква возила су далеко бољег квалитета и имаћемо далеко технички исправније аутомобиле на путевима у БиХ", навео је Јаћимовић.

Подсјећања ради, у БиХ је годинама важило правило да не могу бити увезена возила старија од седам година и под притиском ЕУ та одлука је промијењена и од 1. јануара 2011. године било је могуће увести само возило које испуњава ЕУРО 3 стандард.

Према подацима Агенције за статитистику БиХ, лани је код нас регистровано укупно 921.456 возила, од чега 87 одсто путничких. Од тога, ЕУРО 4 (ЕКО 4) имала су 108.034 возила, а додатних 48.181 имало је ЕУРО 5 или ЕУРО 6 стандард.

Иначе, сви аутомобили који су први пут регистровани у земљама Европске уније послије 1. јануара 2006. године имају ЕКО 4 карактеристику.

Што се произвођача и модела возила тиче, тешко је навести тачно од када је ЕКО 4 у производњи, али се зна да је тај стандард код неких произвођача почео још 2003. године.

Ипак, то се може појединачно провјерити за свако возило код произвођача путем такозване ВИН ознаке возила.