latinica  ћирилица
25/03/2015 |  09:05 | Аутор: СРНА

Јемен: Побуњеници заузели ваздухопловну базу

Борци из јеменске заједнице Хути и њихови савезници заузели су ваздухопловну базу у којој амерички и европски војници пружају савјете овој земљи у борби против Ал каиде, јавила је телевизијска станица која је под контролом шиитских побуњеника.
Јемен: Хути борци у Сани - Фото: REUTERS
Јемен: Хути борци у СаниФото: REUTERS

Сателитски канал "Ал Масирах" пренио је да су борци "осигурали" ваздухопловну базу Ал Анад и да су објекат претходно опљачкали припадници Ал каиде и трупе лојалне предсједнику Абдеу Рабу Мансуру Хадију.

Званичници који су лојални Хадију нису имали коментар, пренио је АП.

САД су недавно из ове базе евакуисале око 100 војника, укључујући припаднике специјалних снага, након што је Ал каида заузела оближњи град. Британија је такође евакуисала своје војнике.

Ова база има кључан значај за америчку кампању удара беспилотним летјелицама на Ал каиду на Арабијском полуострву, коју Вашингтон сматра најопаснијим огранком ове терористичке организације.

Војни официри који су лојални бившем јеменском предсједнику Алију Абдулаху Салеху, који је савезник Хута, одбацили су могућност било какве стране интервенције ради окончања кризе у Јемену.

Јеменски министар спољних послова Ријад Јасеин прије два дана је затражио војну интервенцију земаља из региона Персијског залива у Јемену како би се зауставило територијално напредовање бораца из групе Хути.