latinica  ћирилица
25/03/2015 |  09:10 | Аутор: Мондо

Манћини: Фергусон је "ремек дјело" стварао седам година

Легендарном фудбалском меаџеру Алексу Фергусону било је потребно седам година да направи своје "ремек дјело" у Манчестер јунајтеду.

Ово су ријечи тренера Интера Роберта Манћинија, који је на удару јавности, због очајних играра "неразура" под његовим вођством.

Подсјећамо, Манћини се вратио на "Ђузепе Меацу" јесенас, замијенивши неубједљивог Валтера Мацарија, али се испоставило да је екипа биљежила боље резултате под смијењеним тренером.

Због тога, у Италији већ говоре о томе да некада вансеријски фудбалер неће водити екипу наредног љета, када почну припреме за сезону 2015/16, у којој се на "Меаци" поново неће играти Лига шампиона, а можда ни Лига Европе.

Манћини, који је освајао титуле у Италији, са Интером, а потом и Енглеској, са Манчестер ситијем, тврди да ни он, а ни остали тренери, данас не могу да доживе Фергусонову судбину, којем је славни клуб шест и по година толерисао осредње резултате, да би потом дошли први трофеји, а онда и мноштво трофеја, 13 титула Премијер лиге и двије титуле првака Европе.

У тренутку када је Интер доживио елиминацију у Лиги Европе од Волфсбурга, а то је био једини начин да се тим домогне Лиге шампиона, Манћинију је остало да проба да састав који води попне до шестог мјеста које води у Лигу Европе. Тренутно је десети...

"Када сам долазио, знао сам да ће бити тешко, али нисам имао представу да ће бити овако тешко", рекао је Манћини за "Тутоспорт".

"Ако ме питате за 'мој први Интер', тада сам имао комплетан састав. Ово данас је другачије", истакао је тренер, који је Интеру донио три титуле у низу, иако је једна "скинута" због "Калчополи" скандала (у сезони 2004/05 титула није додијељена никоме).

"Фергусон је радио седам година да би створио своје 'ремек дјело' у Манчестеру. Интеру можда није потребно седам, али Интеру јесте потребно вријеме и стрпљење. Било је ту и добрих игара (Интер је забиљежио само пет побједа са Манћинијем, од новембра, прим. аут), било је и важних побједа, али у посљедње вријеме тога нема, побједе не долазе, тако да је у први план испливала наша стандардна тенденција да ствари посматрамо негативно", истакао је.

"Ја нисам мађионичар. Морамо да радимо напорно, а у Италији сви све хоће одмах и сада. Било како било, морамо да кренемо од почетка, од табле за цртање", алудирао је Манћини да му је неопходно да почне сезону са Интером, али, да ли ће бити тако - видјећемо...

Уосталом, Италијани пишу да би на "Меаци" могао да га замијени управо пријатељ, некадашњи саиграч, и први асистент из заједничких дана у Интеру, сада тренер Сампдорије Синиша Михајловић.

"Криво ми је што се Интер поправио у међувремену, али нису дошли резултати. Иако је тако, не осјећам да сам тренер који је у проблему", поручио је Манћини.

Подсјећамо, Фергусон је према сопственом признању 1986. године преузео "групу пијанаца" на "Олд Трафорду", био је у зони испадања дуго, навијачи су тражили његову смјену и током наредне три сезоне, пјевале су му се "good bye" пjесмице, а онда је 1990. године освојен ФА Куп, сезону касније Куп победника Купова, потом Суперкуп Европе против Црвене звезде, а 1993. године освојена је и титула првака Енглеске, прва послије 26 година.

Пред фудбалерима Интера, који су тренутно на деветој позицији у серији А, је утакмица портив Парме која ће се одиграти 4. априла.