latinica  ћирилица
25/03/2015 |  10:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Почео регионални састанак министара у Приштини

Неформални састанак министара спољних послова и министара транспорта држава региона почео је у Приштини, а Србију представљају потпредсједници владе и министри грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и спољних послова, Зорана Михајловић и Ивица Дачић.

На конференцији ће бити ријечи о конкретним економским пројектима од регионалног карактера, с посебним нагласком на улагања у инфраструктуру, које је могуће реализовати из фондова ЕУ намијењених развоју Западног Балкана. Дефинисање јединствених приоритетних пројеката, прије свега у дијелу јачања саобраћајне инфраструктуре, предуслов је убрзаног економског развоја Западног Балкана.

Трећи састанак министара региона  одржава се у Приштини, како је договорено, без истицања државних симбола, а састанак ће водити министар спољних послова самопроглашеног Косова Хашим Тачи.

Прва конференција о Западном Балкану  организована је у августу прошле године у Берлину, под покровитељством њемачке канцеларке Ангеле Меркел, ради промовисања економске сарадње региона, а други састанак у октобру прошле године у Београду, оцијењен је као историјски.

Међу учесницима конференције су министри иностраних послова и инфраструктуре региона западног Балкана и европски комесар за сусједство и преговоре о проширењу Јоханес Хан, а европска комесарка за транспорт Виолета Булц учесницима ће се обратити видео -поруком. Конференцији присуствује и шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт.

Заједнички пројекти требало би дефинитивно да буду дефинисани на Бечком самиту 27. августа, а ЕУ ће ИПА механизмом  те пројекте подржати са око милијарду евра. Такође, очекује се да ће значајна средства бити обезбијеђена и из других извора финансирања.
Представници Србије и Албаније у претходном периоду посебну пажњу посветили су разамтрању пројеката градње ауто-пута Ниш-Приштина-Тирана ради изласка тог правца на луку, затим изградњу Коридора 11 од Београда до Црне Горе и његово укрштање са Јадранско-јонским ауто-путем, такозваним Плавим коридором, као и реконструкцију пруге Београд-Бар и њено повезивање, преко Црне Горе, са албанским лукама.