latinica  ћирилица
25/03/2015 |  10:48 | Аутор: СРНА

СНСД и ДНС и даље против Џаферовића

Посланици СНСД-а и ДНС-а напустили су и данашњу сједницу Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ након што ни овај пут није подржан њихов захтјев да у дневни ред буде уврштен приједлог за разрјешење дужности предсједавајућег овог дома Шефика Џаферовића.
Посланици СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Посланици СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац подсјетио је да овај клуб седми пут предлаже ову тачку дневног реда, али да тренутна посланичка већина није дозволила да она буде на дневном реду.

Нагласио је да је јавност БиХ, а нарочито у Републици Српској, веома заинтересована за ово питање.

- О томе свједочи отворено писмо о случају `Џаферовић` које су упутили Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, `Ветерани Српске`, Савез организација и удружења ратних војних инвалида Републике Српске, Савез логораша, Удружење жена жртава рата Српске и више десетина локалних удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, навео је Кошарац.

Према његовим ријечима, уврштавање у дневни ред одлуке о Џаферовићевом разрјешењу, неопходно је због озбиљних оптужби које произлазе из обимне документације коју је Тужилаштву БиХ доставио донедавни потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо.

- Из достављене документације произлази озбиљно изражена сумња да Џаферовић током рата није спријечио нити процесуирао ратне злочине над Србима у БиХ, констатовао је Кошарац.

Додао је да, имајући у виду све то, чланови Клуба СНСД-а сматрају да Џаферовић више не може представљати Представнички дом, односно бити предсједавајући тог дома нити члан Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

- Клуб посланика СНСД-а истрајаваће у својим захтјевима и демократском праву да не присуствујемо сједницама којима Џаферовић предсједава и учествује у раду Колегијума. Наставићемо да инсистирамо на одговорности Џаферовића дубоко убијеђени да представљамо интерес оних који су нас изабрали и свих грађана Републике Српске, поручио је Кошарац.

НОВАКОВИЋУ НЕПРИХВАТЉИВЕ ИЗМЈЕНЕ ЗАКОНА О СПОРТУ

Посланик НДП-а Момчило Новаковић оцијенио је неприхватљивим принципе Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о спорту у БиХ, који је у парламентарну процедуру упутио Денис Бећировић из СДП БиХ.

Новаковић је прецизирао да није спреман да подржи брисање принципа добровољности за укључивање у Спортски савез БиХ. У случају да предложени закон прође у другу фазу, Новаковић је најавио улагање амандмана.

И посланик БПС-а Заим Бацковић није сагласан са садржајем предложеног закона, оцјењујући да Закон о спорту у БиХ није једини закон који уређује ову област.

Образлажући предложени закон, Бећировић је подсјетио да БиХ има усвојен закон о спорту и да су у њему уочени недостаци. Према његовим ријечима, предложеним измјенама жели да се уведе законска обавеза за организаторе спортских такмичења у БиХ,  да обезбиједе несметано одржавање такмичења.

НА ДНЕВНОМ РЕДУ РТВ ТАКСА

У Сарајеву је почела сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на чијем дневном реду је Приједлог одлуке о износу РТВ таксе.

Овом одлуком уважава се приједлог Регулаторне агенције за комуникације, према којем РТВ такса остаје 7,5 марака, колико је износила и до сада.

Комисија за саобраћај и комуникације Представничког дома добила је мишљење Пословодног одбора БХРТ-а, али не и Управног одбора Јавног РТВ система БиХ о овом питању.

Представници Федералне телевизије и БХРТ-а сагласни су да износ РТВ таксе остане исти, али да се треба више посветити начину убирања РТВ таксе, што представља велики проблем.

Радио-телевизија Репубклике Српске сматра да је у овом тренутку важније обезбиједити наставак уговора са телеком оператерима у БиХ за наплату РТВ таксе који истиче 26. априла, што је предуслов за наставак несметаног процеса.

Пред посланицима ће се данас у првом читању наћи и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о спорту БиХ, чији је предлагач посланик СДП-а БиХ Денис Бећировић.

Уставноправна комисија усвојила је уставни основ и принципе Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о спорту у БиХ, али су против гласали посланици из Републике Српске Александра Пандуревић /СДС/, Момчило Новаковић /НДП/ и Лазар Продановић /СНСД/.

На дневном реду сједнице су и приједлози о оснивању неколико привремених парламентарних комисија.