latinica  ћирилица
25/03/2015 |  11:43 | Аутор: СРНА

Кутлеша: Рокови за Савјет министара пробијени- санкција нема

Генерални секретар Савјета министара БиХ Звонимир Кутлеша потврдио је данас да су пробијени сви рокови за именовање новог сазива Савјета министара БиХ, али да закон о овој институцији не предвиђа никаве санкције у том случају.
Звонимир Кутлеша - Фото: архив
Звонимир КутлешаФото: архив

"Истина је да су истекли сви законски рокови за формирање Савјета министара БиХ, али су они и раније пробијани када је било ријечи о именовању новог предсједавајућег, као мандатара и на другим нивоима власти, почев од кантона, Владе Федерације БиХ /ФБиХ/ и ево сада и на нивоу БиХ", рекао је Кутлеша новинарима у Сарајеву.

Ово није први случај, истиче он, али Закон не предвиђа никакве санкције у случају да се у предвиђеном року не ураде одређене активности.

"Претпостављам да ће се догодити оно што се догађало и раније. Подсјећам, и претходни сазив Савјета министара БиХ конституисан је са закашњењем већим од годину дана након одржавања општих избора", навео је Кутлеша.

Он сматра да би Савјет министара БиХ и овај пут могао да буде формиран са одређеним закашњењем, али да то неће произвести никакве посљедице, као ни прошли пут.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац упозорио је да ће СНСД било какву будућу активност овог дома у вези са потврђивањем министара и замјеника које би предложио Денис Звиздић сматрати апсолутно нелегалним и противзаконитим чином, јер је још 19. марта истекао законски рок од 35 дана за именовање и потврђивање новог Савјета министара БиХ.

"У члану 10 и члану 11а Закона о Савјету министара БиХ јасно је утврђен рок од 35 дана за потврђивање нових министара и замјеника, који се, што такође јасно пише, именују и потврђују сагласно одредбама тог закона. Тај рок је прошао и Предсједништво БиХ треба да именује новог предсједавајућег Савјета министара БиХ", рекао је Кошарац Срни.