latinica  ћирилица
25/03/2015 |  11:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Монтгомери: Банке коче развој региона

Банке у региону, испред свог профита треба да ставе развој економије, изјавио је некадашњи амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Вилијем Монтгомери.

Без њеног раста никоме неће бити боље, нагласио је Монтгомери.

Монтгомери је, у разговору с власником МК Групе Миодрагом Костићем на трибини "Костић пита Монтгомерија - Монтгомери пита Костића", изјавио да је љут на банке у овом регону које, како каже, имају на хиљаде начина да зараде новац, а то чине преко астрономских камата.

"Мислим да банке могу боље да раде посао ако помогну да економија порасте, умјесто да се труде да њима расте профит", рекао је Монтгомери констатујући да "види да банкама добро иде".

Он је додао да је био забринут када је видио колико корупција прожима све сфере друштва, када полицајци, љекари и наставници узимају мито, нагласивши да кључни одговор за тај проблем поправљање економске ситуације.

"Поправљање економије је кључно рјешење на сва питања која имате. Докле год је економија таква да просјечна особа и пензионери немају новац, да је плата полицајца мала да издржава своју породицу, имаћете корупцију", рекао је Монтгомери.

Оцјенивши да је ситуација у Србији лоша, Монтгомери је подвукао да је добро то што се влада труди да се проблеми ријеше.

"Кључни одговор је да економија мора да расте, да људи почну да живе пристојно са нормалном платом. Док се то не догоди не видим промјене", закључио је Монтгомери.