latinica  ћирилица
25/03/2015 |  12:32 | Аутор: СРНА

Елез: Унаприједити систем одбране од елементарних непогода

Директор Управе Цивилне заштите Републике Српске Весељко Елез указао је данас да је у овој години неопходно унаприједити систем одбране од елементарних непогода, јер је за умањење посљедица природних катастрофа превенција на првом мјесту, а потом слиједе оперативне мјере, за шта су неопходне припреме, али и средства.
Весељко Елез - Фото: СРНА
Весељко ЕлезФото: СРНА

- Треба направити функционалан систем. Превенција је безболнија него лијечење посљедица, рекао је Елез на тематској конференцији секретара општинских и градских организација Црвеног крста Републике Српске, која је данас почела у Бијељини, а ове године је посвећена припреми одговора на катастрофе, са освртом на поплаве које су Српску и регион задесиле прошле године.

Елез је подсјетио да је Републичка управа Цивилне заштите, са експертима из разних области, направила процјену ризика за Републику Српску још прије двије године, што се очекује и од многих градова и општина.

Само на основу тих процјена, каже Елез, добиће се базе података, гдје се мапирају и предвиђају сви ризици за сваки град појединачно, потом праве планови и врше набавке, обуке и опремање.

- Превенција не подразумијева само уређење насипа, корита ријека, већ и медицинску превенцију, која подразумијева да нам треба доставити слику младог, здравог народа који може бити мобилисан у случају елементарних непогода, нагласио је Елез.

Он је указао и на неопходност дефинисања улоге Оружаних снага, као и на посебну улогу медија који би морали да избјегавају сензационалистички начин извјештавања.

Елез је подсјетио да је Влада Републике Српске потписала кредитни аранжман са Свјетском банком, те истакао да ће дио средстава бити усмјерен на набавку блиндираних багера за чишћење корита, јер се многима још не може прићи од мина.

Генерал Момир Зец, савјетник премијера Републике Српске Жељке Цвијановић у вријеме поплава, рекао је да је јасно да се природна непогода не може спријечити, али се, свакако, може умањити, због чега је неопходно успоставити бољу организацију и пронаћи системска рјешења.

- Узроци и пропусти који су се дешавали на територији Републике Српске били су на нивоу свих, почев од локалних заједница, до републичког штаба, као и других институција. Из свих тих пропуста извукли смо поуке, и сада интензивно радимо на плану одбрана од поплава", нагласио је Зец.

Он је истакао да свака локална заједница, од мјесне заједнице, мора имати спремну јединицу за санирање посљедица и спасавања.

- Свако понаособ мора да зна шта је чија улога, ко руководи, ко их позива, гдје се јављају. Не смије да се догађа да у неким селима људи буду потпуно неспремни, и траже да Република буде та која ће да помаже у датом моменту. Прво они морају да реагују, па локална заједница, а тек онда Република, напоменуо је Зец.

Генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Ђоко Михајловић рекао је да је неопходно направити резиме и осврнути се на пропусте у систему, поготово у систему Црвеног крста, који је у садејству са свим другима, радио посао на терену.

- Одговорили јесмо том задатку, али то никада није довољно, рекао је Михајловић , истичући да су велики допринос дале и општине које нису биле поплављене.

Он је нагласио да конференција у Бијељини, која ће трајати два дана, представља и апел свима који могу помоћи онима који су били поплављени.