latinica  ћирилица
25/03/2015 |  12:40 | Аутор: СРНА

Касиповић: Напредак у демократизацији

Министарство правде Републике Српске може оптимистично ићи у конципирање приједлога закона о адвокатури Српске и очекивати знатан напредак, прије свега, када је ријеч о демократизацији простора који се регулише овим актом, изјавио је данас ресорни министар Антон Касиповић.
Jaвнa расправa о Нацрту закона о адвокатури - Фото: СРНА
Jaвнa расправa о Нацрту закона о адвокатуриФото: СРНА

- То значи да нећемо имати текст који је наметнут од високог представника, већ ћемо имати свој текст закона, имаћемо уређен однос, између осталог, и у отклањању одређених недостатака уочених у ранијим ревизорским извјештајима, рекао је Касиповић новинарима, након јавне расправе о Нацрту закона о адвокатури.

Он је навео да ће се овим актом добити и на добар начин ријешено питање адвокатске тарифе и одбране по службеној дужности.

Касиповић каже да је данашња јавна расправа отишла и неколико корака даље у финесама појединих рјешења, у реафирмацији некадашњих ранијих рјешења.

Предсједник Адвокатске коморе Српске Јован Чизмовић рекао је да је ова комора учествовала у стварању текста нацрта, припремом радне верзије тог закона и његове корекције, које су настале као резултат комуникација између коморе и Министарства правде.

- Радимо на пројекту који ће задовољити захтјеве професије, и надам се да ћемо успјети да имамо један текст који ће моћи да траје и да буде на задовољство свих чија права и обавезе регулише, истакао је Чизмовић.

Нацрт закона о адвокатури усвојен је у сету реформских закона на посебној сједници Народне скупштине Српске, одржаној 4. 5. и 6. марта, и, према скупштинском закључку, упућен је у јавну расправу.