latinica  ћирилица
25/03/2015 |  12:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама: Пословни односи са Нетанијахуом и Путином

Амерички предсједник Барак Обама означио је своје односе с израелским премијером Бењамином Нетанијахуом пословним, чиме га је упоредио са Владимиром Путином.
Барак Обама - Фото: AP
Барак ОбамаФото: AP

"Имам врло пословне односе с премијером, " рекао је Обама у уторак, преноси Асошијетед прес.

У посљедњих неколико мјесеци Обама је оцијенио да је његова интеракција с Путином прерасла од "пословне" у јуну у "пословну и отворену" у новембру, па до "директне, отворене и пословне" у децембру. У дипломатском ријечнику тај термин  користи се за нешто мање од срдачног али не превише непријатељског односа.

"Предсједник и његови људи имају врло проблематичну тенденцију да третирају наше савезнике као непријатеље и непријатеље као савезнике и зато нам наши пријатељи мање вјерују и наши непријатељи се мање плаше, " изјавио је Џос Блок, предсједник пројекта Израел, произраелске образовне групе са сједиштем у Вашингтону.

Нетанијаху и Обама никада се нису односили као блиски пријатељи, подсјећа АП, али је Обама у уторак рекао да се с Нетнијахуом састајао више него с било којим свјетским лидером.

"Ја разговарам с њим све вријеме," рекао је Обама.

"За мене то значи да не мора да ти се свиђа неко да би с њим радио и урадио,", рекао је  бивши портпарол Обаминог Националног савјета за безбједност Томи Виетор.

Односи између Нетанијахуа и Обаме често су били напети, а још више су се погоршали због Нетанијахуових гласних кртика преговора с Ираном и откако је прошле недјеље саопштио да палестинска држава неће бити створена док год је он премијер.

Асошијетед прес подсјећа да, и поред тога, Израел остаје близак савезник САД. За сада Обама описује односе с Нетанијахуом као "врло пословне". Очито ти односи још нису "отворени и директни".