latinica  ћирилица
25/03/2015 |  13:16 | Аутор: СРНА

Нерегуларна миграција, велики проблем за БиХ

БиХ се не може сама суочити са проблемом нерегуларне миграције, због чега је потребно да ојача међународну и регионалну сарадњу у овој области ради повратка илегалних миграната у земље поријекла, речено је данас у Сарајеву на међународној конференцији посвећеној нерегуларној миграцији.

Изет Низам, замјеник директора Службе за послове са странцима, која је организатор конференције, истакао је да Служба настоји да буде лидер у спречавању илегалне имиграције.

"Да бисмо успјели, потребна нам је подршка и других земља у региону, али и земаља у којима се тренутно дешавају велики сукоби и егзодуси становника према западној Европи, а који користе БиХ као транзитни пут", рекао је Низам на конференцији под називом "Повратак нерегуларних миграната из земаља западног Балкана".

Он је оцијенио да је данашња конференција добра прилика да се размијене искуства са представницима сусједних земаља и да дође до рјешења како да се контролишу миграције.

"Служба за послове са странцима жели да управља миграцијама, а не да миграције управљају нама. Тек тада ћемо имати апсолутно контролу, прије свега над нерегуларним миграцијама и тај сегмент држати у границама које су неопходне да ова земља има сигурност и стабилност, а тиме и економски развој", истакао је Низам.

Он је појаснио да је највећи проблем са којим се Служба суочава то што се не може утврдити идентитет илегалног имигранта, а тиме ни да се приступи његовом повратку у матичну земљу.

Низам није могао рећи са којим бројем илегалних имиграната се суочава БиХ. "Када бисмо знали тај број, тада бисмо дошли до тога да ми управљамо са имиграцијама", додао је он.

Он је напоменуо да се БиХ више користи као транзитно подручје за одлазак у земље западне Европе, али да се један дио миграната, ипак, задржава у БиХ.

Помоћник министра иностраних послова БиХ Зоран Перковић упозорио је да миграције постају глобални свјетски проблем, а тиме и проблем за Европу.

"У том контексту БиХ је дијелом објекат, али и субјекат миграционих процеса, а данашња конференција је први корак да се за исти сто доведу представници земља које су извориште илегалних миграција, али и оних земаља које су циљ тих миграција", истакао је Перковић.

Наводећи да данашња конференција може довести до споразума којима би се ово питање уредило, Перковић је напоменуо да, према плановима, 2017. године Хрватска улази у шенген зону, а то значи да 1.100 километара границе БиХ постаје шенген граница што ће врло значајно повећати миграциони притисак на БиХ.

"Ово што сада радимо сигурно ће помоћи да се до тог времена припремимо са новим изазовима који ће бити већи него сада", нагласио је он.

Прековић је оцијенио да је потребно појачати сарадњу са сусједним земљама кроз размјену података, ефикаснији систем реадмисије и других мјера, као што је визна политика.

Замјеник амбасадора Швајцарске Јозеф Гинтерн рекао је да је БиХ атрактивна транзитна земља, поготово од када је Хрватска приступила ЕУ.

"Борба против нерегуларних миграција подразумијева сарадњу са институцијама, као што је Министарство иностраних послова, са којима је успостављен систем који одговора међународним стандардима и који ће убрзати идентификовање миграната", рекао је Гинтерн.

Он је напоменуо да Швајцарска подржава БиХ од 2009. године са специјалним програмом и да су остварени добри резултати.

"БиХ не може сама да се избори са овим проблемом, због чега је важан регионални приступ као што је Регионална иницијатива за миграције, азил и избјеглице", оцијенио је Гинтерн.

Директор Регионалне иницијативе за миграције, азил и избјеглице Трпе Стојановски истакао је да ова иницијатива има добре регионалне пројекте који доприносе побољшању комуникације и идентификовању онога шта земљама из региона недостаје.

"Задатак МАРРИ је да те идентификоване потребе стави у оквире пројекта и ради на њиховом имплементирању", навео је он.

Према његовим ријечима, глобални правци нерегуларне имиграције потичу из земаља Далеког и Средњег истока и из Африке, а један правац иде преко земаља западног Балкана, које јесу транзитне, због чега сарадња ових земаља мора да буде јача.

Организатор конференцију под називом "Повратак нерегуларних миграната из земаља западног Балкана", чији је циљ јачање међународне и регионалне сарадње у области миграција ради повратка нерегуларних миграната у земље поријекла, је Служба за послове са странцима БиХ.

Учесници конференције су дипломатски представници земаља поријекла, представници надлежних институција земаља западног Балкана и међународних организација из области миграција.

Конференција се одржава уз подршку пројекта "Превенција илегалних миграција у БиХ и региону и добровољни повратак", који проводи Служба за послове са странцима, уз финансијску подршку влада Швајцарске и Лихтенштајна.

Саорганизатори конференције су Министарство иностраних послова БиХ и Регионална иницијатива за миграције, азил и избјеглице.