latinica  ћирилица
25/03/2015 |  13:32 | Аутор: СРНА

У Дјечијем позоришту Српске представа за бебе

У Дјечијем позоришту Републике Српске данас ће први пут бити одиграна представа "Тачка на излету", прилагођена бебама од шест до 18 мјесеци.
Бања Лука: "Тачка на излету" представа за бебе - Фото: СРНА
Бања Лука: "Тачка на излету" представа за бебеФото: СРНА

Директор Дјечијег позоришта Републике Српске Предраг Бјелошевић истакао је да ова представа представља велики искорак.

Према његовим ријечима, начин игре и амбијент у којем ће представа бити изведена, пажљиво је осмислио тим људи, у којем су били педијатри, психолози и остали стручњаци.

- Јубиларну, 60. годину постојања Дјечијег позоришта, започињемо пројектом који је намијењен најмлађима, и улази у сферу експерименталног пројекта у театру, јер се код нас први пут изводи оваква представа, рекао је Бјелошевић новинарима у Бањалуци.

Редитељ представе Александар Пејаковић препознао је у књизи пјесама Предрага Бјелошевића "Тачка на излету", мотиве који се могу поставити на сцену, а да, истовремено, код беба изазову интересовање и емоције.

- Ово није класична представа са публиком и глумцима, него је замишљена као интеракција и инсталација, којом се развијају сва чула код беба. Предвиђено је да први дио представе буде кореографија, а у другом дијелу заступљена је интеракција са бебама, рекао је Пејаковић.

Он је навео да је представа урађена на највишем нивоу, предвиђено је да траје од 20 до 30 минута, а на једној изведби може бити највише 20 беба.

Стручни сарадник за представу педијатар и неонатолог Весна Новаковић каже да никада није рано да дијете почне стицати прва умјетничка искуства.

- С обзиром на то да се већ у стомаку бебама развијају чула, када се роди она је већ спремна за стицање искустава, за психофизички развој, рекла је Новаковићева.

Похвалила је идеју о реализацији ове представе, с обзиром на то да је данашња свакодневица осиромашена, безлична, пуна агресије и у којој недостаје блискости.

Сценографкиња Берина Шушчевић рекла је да су мотиви на сцени прилагођени узрасту беба, тако да буду ненаметљиви, али, ипак, интересантни.

Представа "Тачка на излету" данас ће бити одиграна у 17.00, 17.30, 18.00 и 18.30 часова.

Цијена карте је 15 КМ за бебу, уз једног родитеља, те 20 КМ уз оба родитеља.