latinica  ћирилица
25/03/2015 |  13:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Истрага због пријетњи Вучићу и у Аустрији

Аустријско министарство унутрашњих послова потврдило је да је покренуло истрагу поводом пријетњи смрћу премијеру Србије Александру Вучићу, написане на фејсбуку.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Пријетње упућене шефу српске владе постављене су на профилу "Горан Владе Керкез" чији је власник наводно настањен у Салцбургу.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да се настављају пријетње упућене премијеру Александру Вучићу и да је Министарство унутрешњих послова у сарадњи са колегама из Аустрије идентификовало оне који су из те земље упућивали пријетње.

„Настављамо рад на расвјетљавању свих чињеница које су довеле до тог догађаја, као и на откривању оних који из Србије упућују пријетње које су усмјерене на живот премијера”, рекао је Стефановић у Новом Саду, где је говорио на отварању Форума младих лидера региона.

Он је истакао да је Србији приоритет борба против организованог криминала.

Стефановић је нагласио да је 2013.године донесена Стратегија те борбе, али да је много важнија чврста политичка воља и посвећеност Србије да се обрачуна са том врстом криминала.

Према Стефановићевим речима, сарадња између полиције, тужилаштва и судства у посљедње вријеме је знатно поправљена.

Он је казао да грађани Србије не очекују само да криминалци буду ухапшени већ да буду и законски процесуирани и кажњени, те да им буде одузета имовина стечена на незаконит начин.

Истрага покренута и у Аустрији

 Министарство унутрашњих послова Аустрије потврдило је данас да је покренуло истрагу поводом пријетњи смрћу премијеру Србије Александру Вучићу написане на фејсбуку.

Пријетње упућене шефу српске владе постављене су на профилу „Горан Владе Керкез” чији је власник наводно настањен у Салцбургу.

Министарство је потврдило да је у току истрага у овом случају и да се још увијек не може рећи да ли је Аустрија стварно земља „поријекла” постављених претњи.

Црна рука” сада прети ликвидацијом и новинарима

Након пријетњи путем друштвене мреже Фејсбук премијеру Александару Вучићу, извесни Горан Владе Керкез је данас на тој мрежи претње упутио овог пута и новинарима.

Он је, наиме, данас написао да га је аустријска полиција обавијестила да је против њега поднесена кривична пријава, наводи и да му је речено ко је подносилац кривичне пријаве, те да сутра ујутро треба да оде на разговор у станицу полиције у дијелу Салцбурга у којем живи.

Раније данас Керкез је у поруци на Фејсбуку навео да је у току „тајни састанак” организације „Црна рука Србија”, на којем ће бити донесена одлука да се послије ликвидације Вучића због сакривања истине о злочину против мира који су починиле западне тајне службе и њихове владе у бившој Југославији, изврши геноцид и над новинарима у Србији, јер „успјешно годинама крију истину о овом злочину заједно са свим српским политичарима позиције и опозиције”.

МУП зна одакле стижу претње „Црне руке” упућене премијеру Вучићу

Поводом пријетњи смрћу премијеру Александру Вучићу, организације „Црна рука”, које су освануле на друштвеним мрежама, Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Србије рекао је јуче да полиција има информацију из које државе је пријетња упућена. Он у циљу истраге није могао да открије која је то држава.

„Одјељење за високотехнолошки криминал је започело истрагу и открили смо једну од земаља за коју претпостављамо да су пријетње одатле дошле. Са полицијом те државе радимо на откривању ај-пи адресе и потенцијалних учинилаца. Још не знамо да ли је реч о организованој групи или појединцу”, навео је министар.

Он је рекао да је полиција ослоњена на помоћ те државе и да колико брзо они буду радили, толико брзо ће бити познато више информација.

Организација „Црна рука” објавила је на фејсбук профилу да спрема „јавни лов” на премијера Вучића, који је како наводе покушао да се преко БИА освети Радомиру Почучи, некадашњем водитељу ТВ Пинк, који је као добровољац на ратишту у Украјини, ухапшен 17. марта ове године.

У пријетећем обавјештењу уз увреде на рачун премијера, припадници „Црне руке” су саопштили „да је у сврху његове физичке ликвидације мобилисано све људство и средства која стоје на располагању тој организацији”.

Истрага напада на декана ФПН професионално одрађена

Упитан докле се стигло у истрази поводом напада на декана Факултета политичких наука Илију Вујачића, Стефановић је одговорио да је полиција обавила свој дио посла и да је сада све на тужилаштву и судовима.

„Ухапсили смо пет особа, против којих су поднесене кривичне пријаве. Двије особе су извршиоци, две су помагачи, а једна није пријавила сазнање о кривичном дјелу. Предали смо их тужилаштву. Ми смо професионално одрадили свој посао, сада је то у рукама судова”, рекао је Стефановић.